Kesayangan Mama

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

PLEASE TAKE NOTE!!!

POSTAGE: MONDAY & THURSDAY

ORDER: TEXT/WHATSAPP

017-5267164

Thursday, December 10, 2009

1st check up

semalam aku mc.pegi 1st check up kat Rsat(Rumah Sakit Angkatan Tentera). Abang temankan aku. x ramai orang arini.ok lakan. wad kad merah. pastu part yg aku tgu2 adalah scan my tummy..teruja rasanya nak tgk anak mama;) alalala anak mama kecik lagi rupanya. jantung dah berdenyut2..alhamdulillah sihat2 aja anak mama. Duduk baik2 tau..hehehe..pastu settle wad kad suma, aku kena jumpa dr. try minta mc kat dr.nasib bek la leh dpt.kan pe selalunya dr kat Rsat ni susah amat nk bagi mc.huhu..next chec up bulan 1 nanti. pas settle suma, aku ajak abang g makan. lapar la sampai dh rasa mcm mau muntah2 dh ni. huhu. abis makan terus abang antar balik umah. pastu abang terus p ofis dia. tinggal la aku sorang2 kat umah. pe lagi baring2 la.hehhe..syooorga rasa hidup ni. semalam je aah..kuikui

anak mama 9wks++(kecik lagie...comeyy;)

Saturday, December 05, 2009

keadaan aku diwaktu ini

Sejak akhir-akhir ni aku selalu jew:- *malas.malas nak masak,malas nk g keja.malas nak buat apa2 jelah *selalu jer ngantuk. asal ada kt umah jer mang aku xlepaskan peluang utk tdo la.kat tempat keja asal break time je,cepat2 mkn pastu tdo kejap. sebelum ni xnah aku tdo kat ofis time rehat. *selalu lapar.tp bila makan xabis pun.akibatnya aku jadi letih sgt.macam mana tuh abang pun xdapat nak nolong *alhamdulillah setakat ni aku xder la ngidam yg bukan2. *tekak aku selalu je rasa loya2 tp x uwek2. tp kan khamis baru2 ni pas balik keja, aku rest kejap pastu g bilik air nk mandi.tetiba je aku teruwek2.fuh seksaaaa..pahit2.. abang masa ni xder sbb dia g men bola.aduyaiiii teruk eh bila uwek2..hope pasni xjadi lagi *skang ni aku xder selera nk makan nasi. kadang2 paksa jugak makan sebab rasa badan cam lemah2 jer.tp xleh masuk banyak *selalu sakit2 badan.lenguh2 gitu.. *perut aku pun dh nampak muncit sket skang nih;) tiap2 malam abang mesti usap2 perut aku sambil dok ckp2 ngn baby.kelakar jew rasa..

Tuesday, November 24, 2009

Mood aku

Sekarang ni aku selalu je letih2. Mungkin sebab aku xde selera nak makan kot. MAkan pun sikit2 jew. Pastu lapar balik. Tekak rasa pahit sangat, macam time demam tu. Nasi langsung x leh makan. Rasa meremang jew tekak aku nih bila tengok nasi. Tapi nasib baik la aku x pening2 atau muntah2 cam pengalaman kawan2 aku tu. Kalau tak mesti lagi letih kan. Sejak aku peknen ni, abang banyak berubah..abang banyak membantu aku dalam menguruskan hal rumahtangga.kadang-kadang aku xyah wat apapun, suma abang yang buat. Aritu aku balik keja, tengok umah dah kemas teratur baik punya..Pastu bila aku nk g amik kain2 kotor nk cuci, upanya abang dah siap cuci dah. Terharu aku.. Sian jugak aku kat abang. Walaupun aku letih, tapi aku tetap gagahkan diri wat keja2 yg agak ringan. Taknak lah nyusahkan abang sangat, aku tau abang pun mesti letih jugak, ngan keja ofis lagi kan. Bila la nk leh makan cm dulu2 ni.hehe..asyik ngat makan je..tah pape..tp kira ok lah, aku xder la alah teruk2 sgt. Alhamdulillah. Tp apa yg pasti, aku amat truja skali ngan pengalaman2 yg xpenah aku rasa ni;)

Saturday, November 21, 2009

Nazar oh Nazar!

Eh korang penah bernazar tak? Tetiba je kan bertanya soalan tuh.huhu.. Nazar ni janji kita dengan Allah kan..ermm aku nih mang penah sangat la bernazar. Rasanya kerap juga la..hiks..tapi xder lah aku bernazar yg bukan2 kan, hanya bernazar apa yg termampu aku buat. Seingat aku la aku mula start bernazar ni masa aku umur 20tahun. Masa tu aku repeat STPM..huhu..yg 1st kantoi aah..MAsa tu aku nazar jika 2nd exam tu aku dapat result bagus n boleh masuk universiti, aku nak puasa 3hari berturut2. Masa aku dah kawin *pas abis study trus kawin,xnyempat dah;p* aku selalu minta agar aku cepat2 dapat keja. Yelah baru kawin kan, jadi kewangan tu xbapa nak cukup lah. X kisah la keje apapun janji keje and dapat aku tolong ringankan beban en suami kan.*kira bagus jgk kan wife dia, wah2*..masa ni pun nazar nk puasa 3hari berturut2. Alhamdulillah, after 3months aku menburu keja akhirnya dapat jugak aku bekerja. Tak der lah aku kebosanan dirumah sorang diri.. di awal perkahwinan aku ngn en.suami tercinta juga, aku diuji lagi. Masa ni en.Suami sakit..huhu..terasa dunia cam gelap skejap..terpaksa bawa balik En.suami untuk berubat secara traditional. masa ni plak nazar aku, jika en suami sembuh aku nak wat kenduri doa selamat..Masa ni jugak aku terpaksa lepaskan keja aku tuh, yelah aku kan baru keja tetiba je minta cuti panjang lak kan. Memandangkan bos aku xleh nk trima cuti aku tu makanya terpaksa la aku wat keputusan tuk behenti jew demi utk En.suami. Aku sanggup buat apa saja utk dia..Kalau nak ikutkan boleh ja aku duduk kt penang ni sorang2, antar en suami berubat kat kg. tp aku xsampai ati plak..aku tau masa ni en suami sangat2 memerlukan perhatian dari orang2 tersayang. Sebab tu lah, kalau en suami terguris perasaan aku, rasa sedih sgt sbb seolah2 pengorbanan aku selama ni tak dihargai..kadang2 aku ni wengggg sket, suka emosi2..huhuk..Alhamdulillah, en.Suami sembuh jugak. Then, aku bernazar untuk mendapat zuriat plak..kali ni aku bernazar andai kata Allah kurniakan kami zuriat, aku akan berpuasa selama 7hari berturut2. YAng lain2 suma aku dah tunaikan cuma Yang ni je aku belom tunaikan lagi..sebab skang ni aku cepat letih..lagipula aku klu boleh, nak bb dalam rahim aku ni dapat khasiat yg sempurna..insyallah, lepas sumanya selamat nanti aku akan tunaikan. Kadang2 aku rasa malu sebab terlalu meminta2 dengan DIA..walhal selalu je aku ni lalai dalam mengingati DIA. Terharu sangat sbb DIA tetap ingat dan sayang pada aku wlpun aku selalu lalai.. Tapi dalam hati, aku tetap ingin menjadi yg lebih baik. Insyallah

Monday, November 16, 2009

Kami sangat2 Bahagia;p

Bila terpandang menda alah tu conform suma orang taukan apa maknanya.hiks..yg tu upt test akunyer weyy..aku dh berjaya preggie..Alhamdulillah, syukur sangat2 kerana doa aku dimakbulkan jua. Tersangatlah heppy..xder kata2 untuk gambarkan kegembiraan ini. Test tu aku buat pagi semalam. Masa beli ia, sorok2 dari encik suami.. kan pe aku xnak en suami terlalu berharap sgt..nti kecewa macam selalu kan..sian diaaa...aku xnak dia rasa kecewa. Biar aku sorang yang pendam kekecewaan itu.

Sebenarnya aku takut nak beli menda tu. Aku juga takut nak "mengetestnya" (abaikan ayat tah pape eh). Tapi aku cuba kuatkan semangat aku untuk beli jugak menda tu. Aku beli pun sebab "Cik P" dah delay 11days. Bukan xpenah delay, selalu sangat delay tp bila test -ve..kali ni xsangka plak nk +ve..macam nk lompat je aku pagi tuh..tapi aku xberharap sangat sebab, kalau ada yg mengikuti perkebangan treatment aku akan tau. Last appointment aku dengan dokter aritu, dr wat scan vagina, dr ckp kat aku yg "Cik P" dah nak datang. Aku kecewa sangat. Sejak dri aritu xhenti2 aku berdoa, wat solat hajat, berzikir..aku berdoa agar apa yang dr bagitau aku tu sebenarnya x betol..ish2, dasyat kan aku, xleh trima kenyataan lak tue. Pasti kini, kuasa Allah swt maha mengatasi segalanya. Pasti bukan, dr juga manusia biasa hanya mampu meramal.

Bila tengok +ve tu, dengan pantasnye aku kejutkan en suami. en suami masa tu tengah nyenyak tdo dibuai entah apa mimpinya. HAri minggu kan, concentrate la tdonya. Aku kejut dia xnak bangun. Dia mendengus macam malas.hampeh tol la. Aku dh xsabar2 nak bagitau dia nih..huhu..last aku bisik kat telinga En suami, "abang, sayang dah mengandung ni!"..En suami segera buka mata dia. Terkejut agaknya. "abang ni mimpi ke syg?" Aku segera tunjukkan upt test padanya..Kata2 pertama yg kudengar dar mulut En.suami "Alhamdulillah"...yer Alhamdulillah kami bersyukur atas kurniaan ilahi ini. Sesungguhnya sudah lama kami mengharapkan anugerah terhebat ini. After that, en suami dh xleh sambung tdo, mukin keterujaannya dengan dat news mengatasi segalanya ketika itu. Entah berapa kali En.suami sayang my cheek, aku pun xterkira dah..aku happy sangat sebab akhirnya dapat juga aku membahagiakan en Suami. Kami bahagia sangat2 diwaktu ini. HArap2 semuanya dipermudahkan.

Then aku call mak, aku bagitau dia yg xlama lagi dia akan nek pangkat..mak dah bleh agak bila aku cakap gitu. Menangis mak aku. Aku tahu mak mungkin kerana terharu dengan berita itu. Mak tak henti2 ucap syukur alhamdulillah. tima kasih mak kerana sentiasa berada disisi anakmu diwaktu susah dan senang. Tima kasih mak kerana sentiasa mendoakan kebahagiaan dan kesejahteraan anakmu. Lepas tu kan, mak aku xhenti2 pesan kat aku, jangan ankat berat2, jgn mkn benda tajam2 n panas2. macam2 lagilah pesanan dia. Aku tahu mak sayang aku;p

Saturday, November 14, 2009

Sabarlah, Wahai Sahabatku!

Sebak aku mendengar kisah hidup seorang sahabat aku. Marah, kerana sahabatku diperlakukan begitu. Dia, Seorang sahabat yang aku kenal sejak dari kami mula belajar mengenal apa itu ABC, 123, iaitu di awal persekolahan kami(Tadika Kemas). Sehinggalah sekarang kami masih lagi bersahabat. Segala kisah-kisah suka mahupun duka selalu berkongsi bersama. Walaupun masing-masing sedar tidak akan mampu untuk menolong menyelesaikan masalah itu tetapi cukuplah sekadar meringankan rasa sesak yang bersarang dihati. Sekurang-kurangnya ada juga orang yang sudi mendengar dan memahami apa yang terpendam dalam hati. Sungguh aku tak sangka sama sekali nasibnya akan berakhir sedemikian rupa. Tapi itu lebih baik buat dirimu dan anak-anak wahai sahabat. Itulah, hidup ini bagaikansebuah roda, kadang-kadang ia di atas dan kadang-kadang ia di bawah. Kita tidak boleh menduga apa yang akan berlaku dalam kehidupan kita yang akan datang. Senjata yang ada pada kita hanyalah DOA supaya urusan kita dipermudahkan. Maaf! Bukanlah niat aku untuk mengaibkan sahabatku sendiri. Tidak sama sekali. Apa yang terjadi padamu wahai shabat, akan aku jadikan sebagai pedoman. Apa yang berlaku terhadap sahabatku ini biarlah hanya aku dan dirinya saja yang tahu. Sahabat, di kala ini aku tahu terlalu berat untuk kau hadapi semua ujian ini. Tapi percayalah, kau tidak keseorangan. MAsih ramai yang sayang. Kau masih ada keluarga yang tak pernah membuang kau dari hidup mereka. Kau masih ada teman-teman yang selalu menyokong walau apapun yang berlaku. Kau harus percaya bahawa ada hikmahnya di sebalik semua ini. Aku yakin berkat kesabaran kau selama ini akan memberikan seribu kemanisan. Bersabarlah, semuanya akan berakhir. Sahabatku, 5 tahun bukanlah satu jangka masa yang sekejap. 5 tahun kau memendam rasa. Allahuakbar! Sedih hati aku, meruntun jiwaku tat kala mengetahui semuanya. Sungguh sabar dirimu, sungguh cekal hatimu wahai sahabat. aku harap kau akan terus kuat dan tabah dalam mengharungi kehidupan yang berliku ini. Demi anak-anak kau harus terus maju ke hadapan, usah berpaling lagi. Gagal sekali tidak bermakna kau akan gagal selamanya. Jadikan kegagalan itu suatu pengalaman dan pengajaran untuk menjadi dirimu ke arah yang lebih baik. Sahabat, aku tahu mudah untuk aku berkata-kata kerana bukan aku yang menanggung semua itu. Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul bebanan itu. Tapi percayalah sahabatku bahawa aku sayangkan kau. Sayang sangat. Aku turut merasa kesakitan yang kau rasa. Aku sentisa mendoakan kesejahteraan buat kau dan anak-anak. Bahagia pasti menjadi milikmu jua.

Wednesday, November 11, 2009

Rawatan Kesuburan 2

10 Nov 2009:
Aku temankan abg pegi GH Pulau Pinang. Awal-awal pagi dah bangun siap-siap. Risau terlambat lak nanti. Pagi-pagi bukan tak tau, kenderaan banyak. That day abang kena antar dia punya sperm kat Patology Depart. 10minit jam 8pagi kitaorang dah sampai.nasib baik la kan sebab menda alah tu kena antar pada jam 8pagi. Takde la lama kitaorang kat sana, just antarkan ajer pastu dah leh balik. Resultnyer maybe akan dapat tau masa next appointment aku ngan dokter nanti. Next appointment bulan 12 nanti. Tapi sekarang ni aku susah ati betol la. Ujian darah belom buat lagi, ujian xray pun belum buat lagi. Dok tunggu cik *P* datang, bila dia dah datang baru la boleh wat ujian-ujian tu suma. Risaunya takut kena postpon appointment tu. Memang lambat jugak la nampak gayanya. Apapun harap-harap Allah permudahkan segala urusan aku dan suami.

Friday, November 06, 2009

copycat@plagiat

Sengaja nak bercerita pasal isu nih. Beberapa hari lepas, aku berjalan2 ke blog teman blogger. Lepas tu aku terbaca, eh taklah memang aku nak baca entry sorang adik nih. Beliau aku kenal sejak zaman bermyspace lagi. Entry berkaitan copycat ni ler kann. Melalui entry tu jelas menunjukkan bahawa entry beliau telah dipinjam, tapi rasa-rasanya bukan dipinjam kot sebab kalau dipinjam mesti bagitau terlebih dulu ye tak? mukin diambil,diciplak,dicopycat,diplagiat atau seangkatan dengannyer lahhh..Rasa-rasa aku ini bukan kali pertama aku baca pasal isu ni kat blogspot ni. Pernah jugak aku terbaca mengenai ketidakpuasan hati si mangsa2 berkenaan mengenai hal ni. Dekat blog pun jadi jugak yew. Isu ni sebenarnya dah lama sangat dah berlaku. Masa aku study dedulu pun isu ni sangatlah bermaharajalela. Assignment janganlah sesuka hati bagi kawan-kawan pinjam yew..konon-konon sebagai rujukan, walhal dicopy bulat2,bujur,melintang suma occay. Yang hairan bin ajaib tu, mereka-mereka yang terlibat dengan gejala tu tak der pulak rasa bersalah yew. Seolah-olah hasil penulisan mereka tu sumber ilham sendiri.walllahhhhh hebatkan mereka. Aku pun pernah menjadi salah seorang mangsa kepada mereka-mereka yang bergiat aktif dalam bidang pinjam meminjam hak orang lain tanpa meminta izin ni. Voleyyy gitu. DAri pengamatan aku penulisan aku ni xder la bagus, berterabur sana sini. Tapi sapa sanka aku turut menjadi mangsa..Mula-mula tu tak perasan tapi bila diteliti, aiseyyyy...terfikir sejenak, adakah idea aku ni boleh sama dengan orang itu? Adakah perasaan aku ini juga sama dengan orang itu? Atau adakah perjalanan hidup aku ni juga sama dengan orang itu? terkesima diri sebentar. Itu kan, manusia ni rambut je hitam, tapi hati lain-lain. Tupun rambut di alaf milinium ni dah tak hitam sumanya dah, ada macam-macam colour dah..hiks. Aku takde lah marah ke hape, cuma terkilan je sket. MAri renung-renungkan bersama;p

Wednesday, November 04, 2009

Tok Wan & kakak Sepupuku

Petang semalam, mak aku call..nasib baik aku dh pun sampai kt kuaters. bolehla borak panjang klu aku masih drive xdapatlah nak borak lama2. mak aku bagitau, tok wan aku sakit pulak dan admit sekali lagi kat HSB Alor Setar.. kesian tok wan, rasanya dah dekat sebulan dah dia sakit. harap-harap tok wan aku cepat-cepatlah sihat..katanya jika keadaan tok wan masih tak berubah, doktor akan transfer dia ke Hosp Pulau Pinang lak.. lepas tu mak aku bagitau, kakak sepupu aku dah pregnen.aku macam hahhhhh!!! bukan tekejut apa, kakak sepupu aku tuh dah 10 tahun kawin..tup2 rezeki dia di tahun ni. alhamdulillah aku turut happy untuk dia.sumpah skit pun aku xder perasaan cemburu. jika tidak sebelum2 ni, klu aku dapat tahu sapa2 yg aku kenal pregnen,aku ada rasa sedikit cemburu.itu normal kan bagi orang2 yg macam aku ni yang masih menanti.kenapa perasaan cemburu tu dah x ada eh? mukin aku dah boleh terima kot keadaan ni.harap begitulah. itulah kan janji Allah adalah pasti..Harus bersangka baik dengan DIA..Usaha yang diiringi dengan doa serta tawakal pasti akan memberikan sesuatu yang manis buat kita. Tahniah kak, kesabaran dan ketabahan selama 10tahun lalu telah memberikan kemanisan & kepuasan yang tak mampu diucapkan dengan kata-kata..Ida happy untuk akk..

Aku,Suatu ketika Dulu & Kini

Suatu ketika dulu....
diwaktu aku masih anak-anak kecil,jika ditanya oleh sesiapa mahu jadi
apa besar nantijawapan yg sering meniti dibibir kecil ku, guru.
Suatu ketika dulu...
ketika aku menginjak ke alam remaja..aku adalah anak yg degil..
pastinya mak dan ayahku susah hati denganku.
mereka juga seperti ibu bapa yg lain inginkan anak mereka
menjadi insan yg baik..maafkan aku
Suatu ketika dulu
ketika aku di universiti siapa sangka aku mengambil kursus
kewartawanan dan bukanlah pendidikan
siapa sangka juga aku sekarang bukanlah seorang wartawan
Suatu ketika dulu..
aku pernah menyatakan bahawa akan hanya memberi peluang
kepada insan yg umurnya melebihi umur aku untuk berdamping denganku
xpenah terduga olehku akan "terjatuh cinta"dengan insan yg umurnya
lebih muda dariku*suamiku kini*
Suatu ketika dulu...
Aku merancang akan menamatkan alam sigle migleku
ketika usia ku 28tahun ternyata diusia 24tahun aku telah
menjadi isteri kepada seseorang yg amat aku cintai,kasihi,sayangi
suatu ketika dulu...
di awal perkahwinan, terfikir hanya bersedia untuk
mendapatkan bukti kasihsayang kami selepas setahun perkahwinan.
kerana ketika itu aku inginkan kewangan kami kembali
stabil terlebih dahulu supaya kami dpat memikul
amanah Allah dgn sebaiknya
tapi kini...
Aku dah bersedia memikul amanah Allah itu.semakin hari aku
semakin tertekan.pelbagai usaha telah kulakukan.namun apa yg
diingini masih belum kumiliki
kepada suami,
maafkan isterimu ini kerna kutahu dihatimu kecewa
walau dirimu tidak pernah menunjukkan rasa kecewa itu kepadaku
terima kasih kerana sentiasa berada disisikudihari hari suka
dan dukaku.terima kasih sayang.tanpa dirimu siapalah aku
kepada mak,ayah,mil,fil
maafkan anakmu ini kerana masih belummampu memberikan
sinar keceriaan buat kalian.terima kasih kerana banyak
memberi sokongan untuk anakmu.terima kasih kerana tidak
mendesak anakmu ini.terima kasih kerana sentiasa memahami
anakmu ini.anakmu ini sayangkan kalian semua.tanpa kalian tentunya
anakmu ini tidak sekuat ini menerima ujian ini.sudah terbukti,
kita hamba yg lemah.hamba yg menumpang sementara didunia ini
kita hanya mampu untuk merancang.tetapi DIA yg menetukan segalanya
sudah diatur perjalanan hidup kita.kita hanya perlu
mencorakkannya agar menjadi lebih baik

Thursday, October 29, 2009

Rawatan Kesuburan [1]

semalam, hari Rabu bertarikh 28/10/2009 seperti yg telah aku war-warkan sebelum ini iaitu aku ada temujanji dengan doktor dari hospital pulau pinang untuk rawatan kesuburan pada hari dan tarikh tersebut.makanya aku dan abang pun pergi ke sana. kami sampai di sana lebih kurang jam 8.30pagi.keadaan jalan raya agak sesak pagi2 macam tuh..biasala kan penghuni2 bandar ni memenuhi tuntutan harian mereka untuk berkerja kan..sejurus saja sampai aku terus mendaftarkan diri..orang punya la ramai.lepas tukan service kat sana punya la lembap sampai aku dan abang dah bengang gilos2.tp kami masih boleh mengekalkan kewarasan masing2..hehehe.Bayangkan dari 8.30pagi aku dok tercogok tunggu giliran untuk jmpa doktor sampai lah jam 11.15pagi baru turn aku.sapa tak bengang kann.kata dah wat appointment tp still kena tunggu berejam2 jugak.kalau macam tu baik tak payah buat appointment kan..huhu..

okeylah ni aku nk citer apa yang aku wat kat sana.mula2 masuk jumpa doktor tu, macam sebelum2 ni jugak masa aku jumpa doktor kt klinik swasta dulu2, dr interview aku tentang berapa lama dah kawin,latar belakang kesihatan aku dan keluarga, tentang period cycle aku dan bla..bla..blaa..macam2 ditanyanyer.dr yg interview aku nih dr lelaki india..lepas abis diinterview tu, aku diarahkan ke bilik scan..alahai nak kena wat vaginal scan lagi aah..aduhh maluuuuuunyer perasaan masa tuh.tapi wat kering jugaklah..huhu..masa wat scan ni plak dr chinese lelaki.korang bayangkan perasaan aku..susahkan nak dapat dr pompuan dalam kes macam nih..huhu..abis wat scan tuh aku terpaksa wat pepsmear lak..seumur idup aku lom penah aku wat pepsmear nih..wat pepsmear xsakit tp aku malu.dr cakap akunyer pangkal rahim tinggi dats y susah tuk aku preknen.

pasal cyst dr X sebut lansung harap2 xder lah..sementara tu plak, abang diberi form ngan botol untuk wat sperm test..abang kena antar sperm dia pada 10/11/2009.. bila dah abis suma tuh dr isi form tuk aku wat HSG..daripada penerangan dr tuh, HSG tu perlu buat untuk tentukan kedua2 tiup aku tidak tersumbat.diorang akan masukkan 1 tiub kat *tuttt* kann pastu diorang akan masukkan air macam nila la kata dr.jika air tu dapat keluar ikut saluran tiub tu means xder problem le ngan tiub jika xkeluar means something wrong lah.ya allah, takutnya aku..dr suruh aku wat arini jugak HSG tuh..apapun aku ngan abang pegi makan dulu la.masing2 dh lapar sgt dh.kitaorang xmik bekfes pagi tuh. bila abis je makan terus kitaorg pegi hospital balik.cari x-ray department tuk wat HSG tuh..tanya kat kaunter dulu kan, oarang tu cakap sebelum wat x-ray tuh kena wat appointment dulu.kena wat selepas next period.jadi xleh wat aritu jugak la.fuhh lega aku rasa..hehehe..ye aa aku takut..so kami pun terus balik la.masing2 dah letih sangat.

oh! ya, lepas ni pada hari kedua aku period aku kena pegi hospital lagi utk blood test lak..lepas tu appointment aku seterusnya lagi dua bulan pada 23/12/2009. sampai je kat umah aku terus call kawan aku pinat namanya...kawan aku nih macam aku jugak sampai sekarang belum pernah preknen.dia dah kawin 4tahun..dia penah wat rawatan kesuburan sehingga sekarang ni masih membuat rawatan.sekarang ni dia tengah wat proses i.u.i dah 2kali dah dia buat tapi masih belom ada rezeki dia.jadi aku nak tanya la dia tentang HSG tuh..katanya wat HSG tuh lah prosedur paling sakit..huhu..ini membuatkan aku makin cuak.takut la weyy..ya allah, cekalkanlah aku,kuatkanlah semangatku untuk menghadapi ujianmu ini..nasib baik aku xbuat arini kannn..perasaan aku sekarang ni saat2 takut untuk wat proses HSG tu..aku takut menanti next period..huhu...

Friday, October 23, 2009

Pagi Yg kelam kabut

Pagi tadi tah macam mana tah, boley lak aku xjaga..terjaga dh pukul 7.47pagi..ya ampunn..apa lagi.kelam kabut la kejutkan abg.kira benasib baik juga la tu.watnya aku tejaga pukul 10pagi.camner..terpaksa amik mc u..hahhaa..aku bagitau abg yg kami terlewat dh ni..abg pun dengan senangnya bangun terus capai towel g mandi.klu tak susah benar aku kejutkan dia.dok emmm,emmm.pagi ni tau lak dia terkocoh2 mandi,siap bagai..hahahha..taupun akupun sama la,terkocoh kocoh mandi dan besiap bagai kann..sampaikan xsempat la aku nak siapkan breakfast.abg call kawan dia.nk tumpang pegi ofis sbb arini aku terpaksa guna motor.keta ada problem sket..huhu..minyak itam dok keluar so aku xbani la nk drive arini.suh abg pegi check dan baiki dulu.sebenarnya abg yg menyebabkan minyak hitam tu keluar.petang semalam abg dtg amik keta kt ofis aku, katanya nak basuh keta dan petang tu dia datang la amik aku kan.masa nk parking kat kuaters la menda alah ni jadi.rasanya tekena kt divider tu.siket je pun xsanka leh meninggalkan kesan degil lak..ermm tadi call tanya abg.dah repair belom keta.katanya dah siap repair dah..alhamdulillah xder la serius sangat.kalau kena tinggal berhari hari kat workshop tak keharu kami nak pegi keja.

Friday, October 16, 2009

jawapan yg kucari

semalam aku nekad nk uji abg..sbb ati aku rasa xtenang selagi aku xdpt tahu apa yg nak sangat aku tahu..alhamdulillah abg tidak merahsiakan apa2 lagi dari aku..sengaja aku call abg selepas aku menguji dia.tanpa ku tanya abg terus menceritakan sumanya padaku.dlm hati aku bersyukur sgt..ternyata kasih sayang abg pada aku tetap seperti dulu.tidak pernah berubah.cumanya aku yg berprasangka buruk pada abg.maafkan isterimu ini kerana tidak mempercayai tutur bicaramu itu.hari ni sekali lagi aku menguji abg..abg jujur pada kata-katanya..terima kasih kandaku sygg..semoga hubungan kita sentiasa dirahmati dan kekal selamanya.

Tuesday, October 13, 2009

pegi hospital penang

pagi ni awal2 lagi dh bangun siap2 untuk ke hospital.utk check up kat sana plak kan..ingat nk sms kt ofis mate ckp masuk keja lambat sket..tp abg kata nti dulu jam 8am nti baru msg bgtau.masa sampai kt sana, org punya la ramai.alahaii lam hati dok kata ermmm abis la aku msti lmbt jgk masuk keja nih.pastu aku terus pegi kat kaunter tya tentang hal aku nih. diorg ckp kena wat appointment dulu. chec up utk inferliti tiap2 hari rabu je.so diorg pun bagi la date utk aku dtg lagi.2mgu lagi aku kena pegi sana, 28 oct nih.1st visit aku ngn abg kena pegi utk check up dua2 org skali..huhu..jd arini just wat appointment je aar..seb bek lg.dh wat appointment tuh trus cargas pegi ofis plak la..ermm sampai ofis on time jgk..hahhaa..

Appoinment baru2 ini

hari ahad baru baru ini, aku ada appoinment dgn Dr Ganga. aritu dr wat vaginal scan tuk pantau pengeluaran telur.drpd scan itu dr gtau telur yg ada kecil2 means tdk matang.dan ada satu bentuk yg agak besar saiznya dalam 3.55cm. Dr bagitau itu berkemungkinan cyst. aku penah jgk tebaca tentang benda ni. dr refer aku ke general hospital tuk rawatan selanjutnya.katanya cyst ini jika membesar dia boleh menyebabkan ketidaksuburan..risaunya aku masa tuh..jika ia membesar, ia pelu dibuang..huhu.. kat sini aku nk kongsikan sedikit mengenai cyst ini..artekel aku amik dari kawan blogger aku nizza-abira.ngehngeh...sory eh nizza amik tanpa pengetahuan awk..hehehhe...

Definisi cyst. Ovarian Cysts adalah nama yang diberikan kepada cyst atau poket yang berisi lendir/air yang terjadi di dalam atau dipermukaan ovari. Ia adalah kejadian yang kerap berlaku dan kebanyakkannya wanita tidak menyedari yang mereka mengalaminya ia jarang memberikan simtom atau gejala.Walaubagaimanapun, kehadiran ovarian cyst mungkin menunjukkan sistem peranakkan yang bermasalah dan berkaitan dengan masalah ketidak-suburan anda.Cyst sebenarnya berkait-rapat dengan proses reproduksi wanita. Follicular cysts adalah cyst-cyst yang mengandungi telur daan apabila ia matang, ia akan pecah untuk melepaskan telur untuk persenyawaan. Kadang-kadang, cyst-cyst lain juga boleh tumbuh di dalam ovari dan cyst inilah yang selalu memberi masalah

Jenis-Jenis Cyst Terdapat beberapa jenis ovarian cyst yang kerap dialami oleh wanita. Kebanyakaan tidak memberikan kesan serius dan hilang dengan sendiri, tetapi ada juga cyst in boleh tumbuh dan menjadi besar dan menyebabkan ketidakselesaan. Kadang-kadang cyst boleh menyebabkan anda sukar hamil.

Follicular Cyst: Ia terbentuk dari folikel yang tidak pecah dan gagal mengeluarkan telur. Folikel ini kemudiannya akan menjadi cyst. Ia adalah cyst yang paling kerap terjadi dan jarang memberikan masalah atau komplikasi.

Corpus Luteum : Corpus luteum cysts boleh terjadi selepas folikel pecah dan mengeluarkan telur. Selepas folikel pecah, lendir dan cecair terperangkap didalam folikel yang pecah tadi menyebabkan cyst terbentuk. Cyst ini selalunya akan hilang dengan sendirinya tetapi ia boleh menjadi besar dan memberikan komplikasi seperti pendarahan , pecah (burst) atau ‘twist’ dan ini akan menyebabkan kesakitan.

Endometriomas: Endometriomas adalah cyst yang terbentuk pada mereka yang mengalami endometriosis. Ia terbentuk apabila tisu endometriosis melekat pada ovari dan darah yang terkumpul setiap bulan akan membentuk cyst pada ovari. Ia boleh menyebabkan sakit semasa seks dan haid.

Cystademas: Cystademas adalah cyst yang terbentuk dari sel pada permukaan ovari yang tumbuh dengan sendirinya. Cyst ini selalunya dipenuhi dengan cecair mukus dan boleh menjadi sangat besar.Dermoid Cysts: Dermoid cysts juga terjadi dari sel ovari yang boleh membentuk gigi, rambut dan tisu-tisu lain. Ia agak jarang berlaku tetapi boleh menjadi besar dan menyebabkan kesakitan sekiranya ‘twisted”.

Polycystic Ovaries: Terjadi apabila folikel yang sepatutnya melepas telur, gagal menjadi matang dan bertukar menjadi cyst. Kemudian, lebih banyak cyst-cyst ini akan terbentuk dan memenuhi ovari.

Siapakan yang berisiko untuk mendapat cyst ini? Ovarian cysts sebenarnya agak kerap terjadi . kebanyakkan wanita mungkin sekurang-kurangnya akan mendapat satu cyst sepanjang hidupnya. Kebanyakkanya adalah cyst biasa dan tidak complicated.Walaubagaimanapun, sekiranya cyst ini terjadi pada wanita berusia 50-70 tahun, ia lebih cenderung kepada kanser dan lebih merbahaya.

Gejala Ovarian Cysts Ia pada umumnya tidak memberikan sebarang gejala. Tetapi sekiranya ia terlalu besar anda mungkin perasan perut sedikit buncit dan terdapat ketul pada bahagian bawah perut. Lain-lain gejala yang jarang-jarang ialah: **Sakit perut **Rasa perut penuh dan tak selesa **Rasa berat pada ari-ari **Sukar atau kerap kencing **Sakit semasa hubungan seks **Muntah dan loya.

Diagnosa Diagnosa Cyst selalunya dibuat secara tidak sengaja, iaitu semasa pemeriksaan pelvis atau pemeriksaan faraj. Ovarian cyst dengan senang dapat di buat dengan mengunakkan mesin ultrasound, disamping itu, ultrasound juga boleh memberikan maklumat tentang saiz, lokasi dan kandungan cyst tersebut. Ovarian Cyst dan masalah ketidak-suburanBagi kebanyakkan wanita, kehadiran cyst tidak banyak memberi kesan kepada keupayaan untuk hamil kerana ia selalunya kecil dan tidak akan menganggu proses ovulasi atau persenyawaan. Tetapi sekiranya anda mengalami endometriosis atau PCOS ia mungkin berkait rapat dengan masalah ketidak-suburan anda.

Rawatan Bergantung kepada jenis cyst itu sendiri. Bagi folikular cyst atau corpus luteal cyst, rawatan yang biasa ialah dengan ‘tunggu dan lihat’. Selalunya doktor akan memantau samada ia semakin membesar atau sudah bertukar bentuk. Bagi mereka yang mengalami masalah yang serius, pembedahan adalah sesuatu yang terbaik. Rawatan hormon juga boleh menolong untuk mengawal cyst ini pada sesetengah wanita.

Saturday, October 10, 2009

kenduri kawin + jmpa dokter

arini aku nk balik kg.after keja jam 1 nti trus gerak balik..klu tak ngt xnak blk lg.ye aarr raya aritu dh blk lama h kann.tp disebabkan aku ada hal terpaksa jgk blk..ada 2 sbb kenapa aku kena jgk blk.1st, arini big day kawan aku..kawan masa study kt usm dedulu..yatie namanya..kena la pegi kan.lagi pulak dh lama kami xjmpa.start2 abis study thn 2006 tu mang xnah jmpa lansung.sekadar2 contact2 tru fon je aahh.rindu rinduan occay..pastu kawan aku dr melaka, ida namanya, pun turun kedah jgk hadirkan diri ke majlis si yati nih.leh aah jmpa dia skali.xsabar nk critacriti ttg diri masing2 nih..ahahaha.. 2cnd reason lak..sbb ada appointment dgn dr ganga..uhu sangat takut occay..malu pun iyer jgk..apa lg la dr tuh nk wat kt aku eh..appointment tu esok..alahaiii isaunya aku..harap2 suma occay lah..kawan2 doakan utk aku eh..

Thursday, October 08, 2009

Bowling????

semalam kitaorang pegi main bowling..hahaha..terasa musykil ngn diri sendiri.seumur idup aku ni xpenah aku main or teringin nk mencubanya.xtaulah kenapa?mukin aku segan or malu kot.mlm tu lah 1st time aku main bowling.mang xtahu sungguh-sungguh nie.hehehe.. abg cakap xper nanti dia ajarkan..percubaan pertama, kedua,ketiga, sungguh hampeh..wakakka..terasa kelakar disitu..lama2 ada la jgk gaya tuh..huhu..occay la kan..baru belajar berjinak2..;p bila dh mencuba tuh kan, rasa mcm seronok plak..after that, kandaku ajak temankan dia men snooker..ikutkan ajalah sekali sekala kan.dua kali berkala kala la plak nti eh kanda syg..selepas membazir duit untuk syok sendiri, kami pun gerak la dari situ menuju ke queensbay lak..saja lepak2.ngt nk lepak kejap je, dh plak abg terjumpa kawan sekolah dia.lama xjmpa kan.jadi mcm2 la nk di storymorry kannn.sudahnya around 1pagi jgk ler kitaorg balik umah..

Wednesday, October 07, 2009

N3 di petang hari

sudah seminggu kisah sukadukaku berlalu..alhamdulillah keadaan kembali seperti biasa.syukur padamu tuhan kerana masih memberi peluang kepada kami berdua.namun begitu aku tahu aku perlu beware dalam meniti alam rumahtangga yg penuh cabaran ni.terlalu banyak onak dan duri yg perlu ditempuhi.In future kita sebagai manusia tidak tahu apa yg akan berlaku.apa yg diharapkan sesuatu yang lebih baik.aku sedar dalam perhubungan antara suami & isteri, xsemuanya indah, tak semuanya manis. pasti akan wujud juga perselisihan. sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula suami isteri. benar sekali ungkapan itu. andai hilang pertimbangan, runtuhlah ikatan cinta,kasih dan syg yg dibina sekian lamanya.terima kasih tuhanku, ujianmu memberi banyak hikmah dalam hubungan kami.bimbinglah kami menuju ke arah keredhaanmu.ku tahu JANJIMU ADALAH PASTI..

Thursday, October 01, 2009

macam macam nak cerita.tapi..

semalam abg kena pegi taiping sbb arini abg ada appointment kat Lumut.mukin abg balik penang esok pagi.semalam abg call aku.x tahan lagi rasa.aku berbual ngn abg sambil menangis..penantian kami masih tetap menjadi penantian.xtahu sampai bila kami akn terus menanti.abg pujuk aku supaya aku besabar.apa lagi yg mampu aku lakukan selain bersabar kan. dalam masa yang sama aku masih kecewa ngn abg.mengapa dan kenapa biarlah antara kami berdua saja yang tahu.tapi aku sedar manusia tidak ada yg sempurna.tidak lepas dari membuat kesilapan.kerana itulah aku masih memberi peluang pada abg. pagi tadi aku msg abg.tanya abg ingatkah dia hari apakah ini?then trus abg call wish hp bezday to me..huhuhu.masa tu abg tengah besiap2 untuk ke Lumut.jd malas nk kaco abg.oh ya 11 oct nanti aku ada appointment dengan dr gangga lagi.takut ada,isau banyak..huhu...

Friday, September 18, 2009

keja lagie la

ermmm esok aku kena keja lagi la..ngat kan dh leh cuti dah..tp sok aku keja sampai kul 10am jew.. xper lah nk wat mcm mn kan.huhu xsabar nih mau blk kg jumpa famili..semangat raye tuh dh berkobar2 dah..kat kuaters pun keta2 dh kurang dh maybe ramai dah yg blk kg kan..owhhh sunyiii, owhh sedih... tp kan raya kali ni rasa cm kurang meriah lak..sbbnya ramai kawan2 aku xlik kg..ada yg xdpt cuti la..kawan2 yg lama dh aku x jmpa borak2.. rindunya kt korang wey..huhu..napa xbalikkkk.....

Angpau Raya ;p

ptg semalam after lik keja, aku ngn abg g ronda2 cari baju melayu kat abg.abg jemput aku kat ofis..aku ni sebulan dh jadi mem besor..hahhaha..start pose aritu la, tah yah drive, xyah fening2 dok tecongok bejam2 klu jln jammed.sbb abg dengan sukarelanya menawarkan diri untuk hantar & jemput aku blk dr ofis..baguss tuh..bukan apa, bln2 pose abg xdak sport ptg2 so dia free ptg2. sbb tu la dia xkisah nk antar ngn jemput aku blk.kekdahnyaaa... sblm kitaorg beronggeng sakan ptg tuh, abg awal2 lagi dh call nurul ikan bakar tuk reverse meja..kitaorg berbuka kat luar pekena ikan bakar.rasa teringin plak kan tu yg rekemen kat abg tuh..abg approve jew..;p tehehhee.. erm berbalik kepada title asal yew..masa tgh2 asyik beronggeng tuh, aku dpt sms dr manager aku..dia ckap sok (arini la) company akan masukkan angpau raya kt dlm account aku..wahhh bessnye...xsanka lak nk dpt..ngt kan xdpt dh...alhamdulillah..banyak jgk dpt..ngatkan seratus dua jew... itu je citer aku..ngat nk tempek sms yg mr Liew kasi tuh..tp mls lak aku nk transfer..huhu..

Tuesday, September 15, 2009

pejam celik pejam celik tinggal beberapa ari je lagi, ramadhan kali ini akan meninggalkan kita.sekaligus syawal akan menjelma.kejap je kan masa berlalu.tahun ni aku ngn abg dh sepakat beraya kt umah famili aku dulu, lepas tu baru blk beraya umah famili papa.ala dekat je pun, bukan sampai bejam2 perjalanan.hehehe..rasa bersyukur jgk la kan xpayah nk perang2, pening kepala nk blk kg sapa dulu ;p tahun ni adalah kali ke3 aku ngn abg beraya besama2..syukur sgt2 sbb papa dpt cuti..ada kawan abg tu xdpt cuti kena bertugas jugak di hari raya..kesiann dia..nk buat mcm mn kan.. persiapan raya? untuk aku dh settle..abg je lom settle lagi..tengok aah mlm esok ke baru nk shopink keperluan raya abg..malam ni xboleh sbb abg ada majlis bebuka pose ngn department dia..nmpak gayanya bebuka sorg la aku mlm ni..sedihnyaa..haihh ujan la plak kat sini..lebat lak tuh..wat mata aku ni stimm jew..kihkih..lambatnya hari sabtu..xsabar mau blk kg nih..dikesempatan ni juga aku nk mengucapkan salam aidilfitri buat semua..maaf zahir & batin..

Friday, August 28, 2009

salam alls..rasa mcm tesangat arr lama diri menyepi..kuikui..erm xder pe story pun yg menarik di kala dan ketika ini.arini just nk story morry pasal kejutan tu harr.so arini kitaorg dh tau resultnyew..taraaaaa;p

menda alah tu arr yg wat kan kami berdebar2 sejak akhir2 nih.akhirnya menjadi hak milik kekal abadi jua...foto tu bukan foto original yew..aku juz download kt tenet jew.hehhehe..kira aci laa.belom sempat nk snap foto lagi..huhu..
viva???erm syg sangat sama ia..ikut hati aku mau jew pakai dua2 jew..biar aku yg pakai viva.tp abg nk pakai 1 jew..so kitaorg trade in viva kat adik abg.berat tol hati nk lepaskan viva tuh..sayang betul aku kat ia..huhu..

Wednesday, August 19, 2009

Dag Dig Dug...

Arini abg dh gerak blk pun..tp bukan itu yg buat jantung limpa aku ni dag dig dug..hehee..xcely ada 1 hal lagi yg wat aku berdebar2 sgt.mukin abg pun sama..pagi tadi aku dh pun dapat panggilan yg memang aku tgu2 kan sejak mgu ni aah.xtau mcm mn resultnya lak.hope suma dipermudahkan la.aminnn. xsabar nk menunggu resultnyew..berdebar sgt nih;p

Tuesday, August 18, 2009

malang xberbau part 2

Monday, August 17, 2009

malang xberbau part 1

ni story last wednesday..xda masa nk story..arini baru berkesempatan.tp sedihnya aku xdpt masukkan gambar2 kejadian lg sbb lupa bawa pendrive la plak..pelupa benor aku nih..haihh..tp xpe esok aku masukkan gmbr2 di entry malang xberbau part 2 yer.. masa ari kejadian tu, rakan2 setugas abg gerak ke kl(kem sg besi) menghantar barang2 pegawai dan org yang posting ke sana.mereka2 yg kena posting pun ikut sekali.4 truck ikut perjalanan tuh.masa di Lembah Beringin, 3truck, trailer bhp petrol, avanza terlibat dgn kemalangan.nasib baik tiada kemalangan jiwa.klu tak xtau la ka..nauzubillah..erm nasib baik jugak abg xikut sama masa tuh sbb abg ada tugas di sini.so esok aku uplode gambar ye..tguuu pssstttt,abg mendapat arahan dikekalkan disini..yahuuuuu...alhamdulillah xyah posting. suka bangat sih..

abg tiada..sunyi jadinya

semalam, awal2 pagi lagi abg dh bertolak ke kelantan.abg terlibat dengan perbarisan.sampai ari rabu baru abis..so tinggal la aku sorg2 kat rumah..wahhh sangat2 sunyi n bosann.. sepanjang ari hanya lepak dirumah jew.mls nk kuar sorang2.huhu.malamnya abg call..ermm abg klu g mana2 xboley xcall or sms aku..mcm perkara wajib lakkan..ermm pasti suma couple2, suami isteri pun do the same thing..right? hehehe..xsabar nk tgu abg blk rabu nih..banyak menda nk citer nih

Tuesday, August 11, 2009

kisah semalam & arini

kisah semalam
after solat maghrib aku g amik abg kt depan kuaters tempat kami berdua berteduh selama ni.plan nk g tukar tayar keta.pegi merata2 kedai tp sumanya dh tutup daaa...ermm perut lak lapar sgt..then trus ajak abg g mkn trus la..abg ok jew..decide mkn charkotieew kat sunny charkotiew..agak fomous charkotiew ni kt penang..klu sapa2 dtg png singgah la rasa kelazatannya..hahaha teriklan la plak..sempat lg abg ngajak kawan dia mkn sekali (jiran sebelah umh kami jew).diorg lambt sampai kami bedal dulu sbb dh kebulur masing2..teheheehe...lepas tu abg g kem plak sbb nk arrange majlis tuk pegawai diorg..dh nk posting dh..aku xsedar aku tdo jam bapa..tp yg pastinya awal la..mang ngantuk thp tenuk dh..bila terjaga dr tdo trus tgk jam, dh jam 1pagi..abg lom blk lg..ishhh lambatnyew..trus call abg tp xdpt lak mcm off jew..risau takut apa2 hal jd..huhu..geram pun ada...aku lak trus xleh tdo dh pastu..jam 2.30pagi baru abg blk..abg ckp hset bateri kong..yekewwww...

kisah arini
abg call bagtau roadtax keta xleh amik lg sbb sankut saman..huhu...saman apa lg aritu dh bayar..hampeh tol ni mesti kawan ija xbayar ni..manusia skang ni dh xleh nk pecaya dh..ingat2 duit yg ko mkn tu..xkan selamat dunia akhirat..alkisahnya begini, di entry2 yg lepas ada akustory pasal waran tangkap kann..so aku minta la tolong kwn aku ni ija tolong setlle kan..sbb dia polis..nk minta tlg dr kena denda waran tu aarr..tp ija lak bkn bahagian trafic so dia minta tlg kwn dia dr bhgn trafic tlg settle kan..ija ckp kwn dia tu boleh diharap.aku pun ok jew trus bg duit kt dia..bengong jgk aku ni pecaya kt org..huhu..xsangka nk jd cmni..tp ija jnji dia pulangkan duit aku blk..tp sian lak kt dia bkn salah dia pun..kwn dia tu yg hampehh...ingat2 lahh

Tuesday, July 28, 2009

Dugaan laa sangat

26/7/2009 - sunday

pada tarikh dan hari ini berlaku sesuatu yg aku ngn abg xpernah jangkakan. kejadian berlaku ketika kami dalam perjalanan dari kg menuju ke penang.dalam lebih kurang 8pm lebih2 cm 2 la atas sket pada perhentian gurun. ketika itu bersama ngn kami Irhan, ank kwn abg. nak antarkan irhan kt mak dia la mlm tuh sbb nk bawa Irhan blk kg kt johor..dlm perjlanan tuh tiba2 abg tya aku napa aircond xsejuk nih..len mcm je ni..aku lak xprasan sgt sbb asyik dok melayan dak irhan.trus abg amik right lane nk bentikan keta.tekan2 je cluth, enjin trus mati..pastu bonet berasap2..ya allah punya la ketar2 aku.wisaunyew..napa erk? maybe temp naik.tp sblm bertolak tuh abg dh cek suma air, suma lam keadaaan ok..napa tiba2 leh jd cmtu lak.. dah la kt tepi highway.ngn bwk bdk lg, mlm lak tuh..huhu..mencabar emosi.irhan lak xnak duduk sbb gelap kan..dia takut..aku lg la takut..mcm2 aku pkir. aku suh la abg cari no phone service tarik keta kan kt dlm buku service tu..tgh2 dok cari tetiba je ada sorg abg tuh dtg tegur kami..tekejut aah kami 2..tiba2 je kan..xsedar bila dtgnyaa..abg tu ofer nk tolong kami.dia suh tinggalkan keta kt tepi, amik brg2 berharga. pastu nti dia suh org tarik keta p kedai. manakala kami lak dia nk tolong antarkan ke penang. aduyaiii mcm2 pala otak aku pkir..betol ke org ni..pecaya2 nti tau2 keta aku ilang gitu je..klu sapapun msti pkir mcm aku kan.nak2 lak skang ni byak org suka tipu org kan..so wajib aku wisau..tp abg tuh mcm tau2 je apa ad lam pkiran aku, so dia kata dia akn bawa kami p kedai dulu tunjuk kedai kan..so aku ngn abg pun tawaakl je arr..harap2 abg ni mang org baik2 lah.. bila dh tunjuk kedai n jmpa tokey kedai tu suma, kami pun gerak lik penang..isau jgk takut dak irhan xsempat nek bas..sbb bas dia gerak jam 10.30pm..harap2 sempat lah.abg tu hantar kami kt sebearang perai je..pastu kawan abg lak dtg amik kami..alhamdulillah sempat jgk irhan sampai ke stesen sg nibong. macam2 hal la yg berlaku..huhuhu sabar jewww

Friday, July 24, 2009

xkan kena pegi jgk..huhuhu

Baru jap td abg call aku gtau yg nama abg ada lam list penempatan kt kl.. means abg kena posting ke kl..dalam dok doa2 tu biar xkena g sana, lastly kena g jgk.. uwargggg.. Bukanlah kata xsuka pegi tmpt org kan..penang pun bkn tempat asal aku pun..tp dh lama stay sini..makanya kecintaan tue terlebey2 la kat sini kan..lagipun penang ngn kedah tnh tumpah darahku dekat sajooo..tu yg penting..pastukan rasa berat jew nk resign..ye arr bukan pe klu dh confem dpt offer len citer..ni klu trus resign mesti terkontang kanting sekejap..dh biasa keja jd xde feel la nk dok diam2 je kt umh kannn..lagipula byk komitmen lak tuh..siann lak kat abg nk menanggungnya sorg2.. so abg gtau td..aku xyah ikut dulu stay kt png keja dulu.biar abg je pegi dulu..settlekan suma urusan kat sana..mcm umah suma la..bila dh konfem dpt baru la aku menyusul abg..aduyaiiii.. risau jgk kt situ pun..dh kena berjauhan sekejap..msti rindu rinduan pasni..;( abg..klu xpegi xleh kew???

Wednesday, July 01, 2009

sampai atieee..tskk

semalam kannn..aku kannn...ish ngegada lak ko nie ida.nk type taip je aa..mcm men2 lak..hahhaa..takkk, semalam ada kejadian sentap menyentap la pulokk...sapa erk yg tersentap tuh...huhuu..dh tentu2 lah mrs syaida..walaweyyy....geramnya aku tau...macam ni..semalam dari siang sampai tgh malam la, aku dok tgu2 abg call ke hape..tp sampai ke sudah jgn kata call, m.call pun x dpt weyy..bwekkk..dh aa tu sms apa pun idokk..sedih sekejap..apa tak ingat ke abg kt aku ni ha..asyik aku jew dok ingat kt dia..not fair lah..huhu..voley pkir gitu? 12.30am, ishhh xleh jd nie..trus capai hanset..& type2 la ayat beh kurang trus send kat abg..

ayat2 itue :- A : xcall o sms pun..x ngat kat syg la tu..huhu P : syg ni mcm xtau abg kat sini watpe kan..xtvt sukan padat la.. A: ala malam xkan sukan jgk..xper laaa...:( P : bateri kong, kan lupa wak charger kan..ni baru on fon je nih.

truss aku xreply2 dh sms tuh..tdo lagi bagus..majuk la konon..buwok amat kan pangai aku..ye aah sunyi aku dok sensorg ni kt umh.klu ada teman bual2 ok la xdernye aku nk manja2 ke ngegada ke kannn...so, decide xnak call o sms abg sok n ari2 setereusnya.mang marah banyak ni..hukhuk

tapi kan, arini kan..aku dh ok dh..syok2..wajahku seceria wajah bb kt atas tuh..hihihi...sbb pew tau, sbb abg yg call aku dulu arini..siap pujuk2 lg tuh..lama dh x dipujuk2 ni..wahaaha..masa mula2 abg call tu kan..seyes lawak la...aku mls nk jawab tp dh banyak kali sgt dia dok pulun call makanya jawab jgk la..ceyceyy konon2 nk tunjuk aku keras ati la..abg tya mcm ni."syg apasal lmbt jawab abg call ni..marah abg lg erk..syg dokwatpe tuh"..aku, "wat keja la wat pe lagie"..*dgn nada suara yg cm nyampah2 sket tuh, siap tarik muka lg tau..agagga*.. tau abg ckp per, "awat la yg dok wat muka tuh, abg tau syg msti wat muka kt abg kan"..kahkah..mang betol pun aku wat muka kt abg..pastu abg say sory n sembang2 menda len lg lakan..mls la nk citer suma..hahhaha...

Monday, June 29, 2009

Ditinggalkan lagiee..tskkkk=(

nampak gayanya mlm ni keseorangan lagi la aku..tsk=( abg kena g kelatan..5 days ooowww..lama jgk..dh lama diri tak ditinggal2 kan..asyik bekepit bsama jew..sedihnyew.. kalau la kami ada anak..msti aku xterasa sunyi sepi bila abg kena outstation kan. abg pun xyah isau2 lg dh syg dok sorg2 kan.. sbbnya waktu tu dah ada anak kecil menemani waktu2 sunyi ma, penawar dukalara dihati syg jika sedih.. kalau laaa..impian ini tercapai alangkah bertambah bahagianya hidup ini ku rasa..nasib2..puas sudah beriktiar sana sini namun permata hatiku tetap xkunjung jelma jua..sampai bila agaknya harus aku menanti, menanti dan terus menanti..sedihnyewwww.. kesedihan yg xdpt diungkapkan dgn kata2.hanya mereka yg senasib saja tahu bagaimanakah rasanya???

Sunday, June 14, 2009

uhuuu...rindunya

rindunya kt belog nih..agak lama xhupdet eh..biasa la virus kebizian & kemalasan telah menyerang diriku..wahahhaa..xde apa pun yg bess.ni sesaja je nk hupdate kasi entry banyak..kuikui..petang semalam after keja, aku ngn abg g kenduri kawan abg kat nibong tebal..area sg acheh..ada lagi 2 org kawan abg ikut skali..diorang xbawa wife pun..aduyaii den sorg la pompuan nmpak gayanya..ngatkan diorang bawa wife masing2..tp xpe ada den kisah...hihi..kitaorang sampai dh petang dh..yelorr dh gerak ke sana pun dh lewat kan..sampai di sana org pun dh kurang dh pun..lagi bagus kan, xyah nk segan2 mencekiknyew..huahuahua..kami suma pun menjamu la selera memandangkan masing2 blom mkn papepun lg makanya masing2 menjamah makanan dgn penuh berselera skali ;p

gambar bersama pengantin xde yew disebabkan kamera tertinggal kt keta..makanya aku malas nk g amik..ishhh malas tol aku nih..agak lama kami di situ..aku ngat masa nk blik nti nk jgk singgah di umah rakan myspace ku si fairuz..alang2 umahnya dekat2 situ jgk, dan aku pun duk area tu je ngt nk singgah la jumpa dia..kami berdua dh kenal lama tru myspace tp lom berkesempatan nk jumpa kan.
makanya aku cuba la amik peluang yg ada nih..tp nk djadikan cerita si fairuz ni lak ada kt umh mertuanya..huhu..xde kesempatan jgk la nmpak gayanya..slalu je mcm tuh..
klu si firuz ni dtg ke penang, aku lak yg balik kg..mcm xde jodoh jer..xper la firuz mungkin len kali yerk..disebabkan firuz xde kat umah, aku ngn abg decide trus balik je lah..lgpun badan mcm letih sgt nih..sampai je kt umah, tukar2 baju trus tdo kejap..ngntok lak..abg pun sama tdo jugak..hehhehe..malam tu aku goreng nasi jew..goreng ayam sket..malas mau masak kebagai..abg ok jeew..suma dia belasah..senanng wife dia ni nk membelanya..muahahhaha..
gambar ini tiada kene mengena dengan entry di atas;p

Wednesday, May 27, 2009

Settle sudahhh

Atas pertolongan sahabatku *ieja* yg kukenali sejak dr sek rend lagi,akhirnya namaku yg agak baik & suci nih telah disamakkan dari disenaraihitamkan oleh JPJ..lalala..sukanya hati..klu tak, mandi tetap basah, makan pun tetap kenyang mikirkan hal itu..so skang..voleylah kita enjoyyyy..thanz ieja..jasamu totap den konang..hehhee..
p/s: cepat2 la bayar saman yew to avoid perkara yg x diingini.hiks

Syaida'o2..Happy Anniversary ke-3

salam..baru ptg ni berkesempatan nk mencoretkan sesuatu kt entry nih.semalam xsempat, juz uplode foto2 je..tenet lembap tahap lahabau..Pejam celik,pejam celik, kejap je rasa masa berlalu.xsanka udah 3thn ikatan perkahwinan mama dan papa.sudah agak lama jgk kan..terasa seolah2 baru semalam je kita kahwin..hahaha..merepek2 lak..apa yg diharapkan agar hubungan ini akan sentiasa kekal selamanya serta diberkati dan dilindungi yg maha esa..impian kami yg masih lg menjadi impian diharap akan terlaksana jua nanti..akan ku tunggu detik tiba saat itu..menunggu dengan penuh kesabaran..aku tahu ada hikmah disebalik setiap yg berlaku.DIA lbh mengetahui mana yg terbaik buat hamba2nya...tabahkanlah aku dalam mengharungi liku2 cabaran di alam rumahtangga ini..

Tuesday, May 26, 2009

Sedihnyew Mahu Berpisah denganmu;(

Dia.... banyak berjasa pada aku ngn papa. Dia.... banyak mencipta kenangan suka dan duka diantara kami berdua. Dia...
Di satu ketika... Tetap setia menemani ke mana saja walau ujan walau panas sentiasa memudahkan pergerakkan kami Kini... kami terpaksa melepaskan dia terpaksa berpisah untuk selamanya sediyynya rasa hati ini terasa berat untuk melepaskannya pergi bukan tidak menyanyanginya lagi tapi kami terpaksa.... sobsobsob ;(

Sunday, May 24, 2009

Tag from kakcik

skang mari layan tag dr kakcik lak..kakcik ni ha aku dh wat task yg ko bagi ke aku...layannnnnnzzzzzzzzz Nama Timangan anda: >>kandaku : mama @kadang2 panggil sayang jua >>familyku : syeeda @ kaksyeeda >>family in law : ieda @kak ieda >>my frenz : ieda @ syeeda @ along (intan jew panggil cmtu xtau napa mayb sbb aku ank sulung kot) Anda seorang yang: >>friendly >>suka senyum >>suka gelak >>sensitip sangat (ngn papa & org2 tersayang sajork, klu diaorang tinggikan suara akn terasa sgt2, sampai leh nangis2 lagitue..menusuk kejantung2 hati suma lah..sob2..xmau marah2 eh) >>kdg2 serius (pecaya atau tak, sampai ramai jgk lah kawan2 yg baru kenal kata aku sombong disebabkan keseriusan aku tuh... padahal takkk, aku baikkk sgttt..xcaya kenallah dulu..hehehhe) >>seorang yg agak kasar (tp papa tetap sayangkan..lalalala;p) >>kadang2 pemalu jgk (hahhaa..gataiii) >>manja auwww ( ngan papa sajork jua) Insan teristimewa??Describekan dia terlalu Istimewa di mata anda: >>papa ^^xtau mcm mn nk describe betapa specialnya papa dimataku..yg pasti jika papa tiada maka akn terasa sunyi sgt & terasa hidup tiada maknanya lg &..papa umpama nafasku & nyawaku..love u papa dunia akhirat^^ >>mak & ayah^^pengorbanan & kasih syg mereka xterbalas olehku..sygggg sgt mak & ayah..klu boleh aku nk beri kesenangan pada mereka berdua xnak mereka susah2 mcm dedulu lg..insyallah^^ >>familyku^^sbb diorang xpenah sekali2 membenciku, owes bg sokongan & dorongan dlm apa jua yg aku lakukan..hampa suma terbaekkkkkkkk..aku syg hampa sumaa^^ >>all my frenz^^dpt tukar2 pandangan & bergosip2(aikk mcm kakcik la plak..akekeke), pastu dpt ilangkan kesedihan bila becerita pd diorang...thanz sudi jd kwn aku^^ Lagu kesukaan anda: >>suma yg sedap disantap halwa telinga Makanan kesukaan anda: >>suma suka..tambah2 suka if mak yg masak ;p Warna kesukaan anda: >>pink >>black >>purple >>green >>oren Tiga benda mesti ada dlm beg anda: >>purse >>hset >>compact powder (xcely mcm2 adaaaa, tp nk 3jew kan..hahahha) Kali terakhir masa anda menangis & kenapa: >>mlm jumaat lepas (sbb papa wat xtau..asyik temankan kawan dia jerkk men ps2..nyampah.sob2..*aaa kan dh ckp sensitip sgt ngn org2 tersayang sajork kan...nk attention benornya..kuikui..bkn ngada2 tau,ala klu ngada2 pun bior larr bkn org len suamiku jua*) fuhh dh siap pun..mcm biasa xnak lah tag sapa2..hiks..

Layan Tag dari nizza

A-ka F-lu K-me P-no U-do B-fu G-ji L-ta Q-ke V-ru C-mi H-ri M-rin R-shi W-mei D-te I-ki N-to S-ari X-na E-ku J-zu O-mo T-chi Y-fu Z-zi 1stly nk minta ampun kt nizza yew sbb lambat nk layan tag dr nizza ni..kan apa mood nk berblogging ni kejap on kejap off..aduiiii...sket malas...kehkeh..ocay so skang mari kita tgk lak apa yg akn terjadi ngn sbutan nama haku lak bila dialihbahasakan...kuikui... HARSIDA = RI+KA+SHI+ARI+KI+TE+KA.........>RIKASHIARIKITEKA muahahaha...pelikkan namaku bila dh dialih bahasa...apa2 jelah..erm aku xnak la tag sapa2 voleyyy..voley la ehh;p

Friday, May 22, 2009

update sketttt!!

Hey alls.. nk citer sket nih.start semalam till tomorrow tgl aku sorg diri di ofis kerana Suba & cheok dh g KL for meeting..hoyeyyyyy...ini ofis aku yg punya..kihkih..mlm semalam jgk aku sendirian di umh coz kandaku ke sp amik brg tuk majlis apa tah..huhu..sunyiiii daa. around 11pm cenggitu, papa kol gtau member dia (hamdan) nk dtg tumpang tdo kt umh mlm tuh..member kg papa.. 2day lak..sperti biasa bangun pagi bersiap g keja lakan..opppss lupa nk citer..opismate aku, namanya su dg resign. tp dia kt HQ KL..bukanlah citer su resign tu yg nk aku ketengahkan ni..tp apa yg nk aku tekankan di sini ialah, keja aku bertambah2 bertimbun la sejak ketiadaan su..yelahh skang ni suma keja2 su tu sukasuki org KL je lemparkan kat aku..uhhh meleleyyyyyyy aku mau siapkan keja2 aku tuh..Kul 5pm, time aku blk keja.terasa kejap je masa berlalu..xsedarpun dh masanya aku balik umh.. sebelum balik umah aku call papa tanya kawan dia dh blk lom? rupanya mlm ni pun tdo lg kat umah kami..lahaiii apa la aku mau masak utk dinner mlm ni..fenin aku mikir ni..lastly aku mau masak kari kapla ikan la.agagagaga*xtaula menjadi ke tak kali ni,hiks...hentam ajalah* ermm masa aku dok menaip citer ni, aku dh lama dh siap masak memasak kt dapur tu ha.skang ni dok ilex2 sambil2 jari jemari menaip kt kisah2ku, sambil2 telinga mendengar news kat tv3;p that's all je lah kisah di hari ini....<"v">

Saturday, May 16, 2009

Happy Teacher's Day - 16May2009

Happy Teacher's Day to all teachers in this world..jasamu tetap ku kenang sehingga hujung nyawa..terima kasih guru2 ku kerana tidak pernah jemu2 mendidikku agar aku pandai membaca, menulis, mengira serta menjadi insan yg berguna..Terima kasih cikguu... GURU PEMBINA NEGARA BANGSA

Bersedia melangkah megah
Walaupun sukar baktiku curah
Demi mu ibu pertiwi
Sumpah ku lafaz janji kukota Berikrar eratkan bangsa
Kukuhkan cinta kepada Negara
Berjasa terus berjasa
Menyebarkan ilmu tiada batasnya Guru Pembina Negara Bangsa
Gagah perjuangkan visi Negara
Bangunkan jiwa yang pelbagai rupa
Demi agama dan nusa tercinta Guru Pembina Negara Bangsa
Tetap Unggul senadakan suara
Sehaluan menggapai matlamatnya
Cemerlang dan gemilangkan Malaysia
Pencipta Lagu : Khairulrizam bin Khalid
Pencipta Lirik : Ili Nurbahirah bt BaharudinPengubah
Muzik : Marzuki bin Tambi

Friday, May 15, 2009

Kusut + Serabut

makin ari makin tension aku with my job..dh xhappy dh keja sini. keja n environment okie cuma..cumaa..bos yg selama ni aku xpenah lg bertetang mata ngn dia*xnah jmpa sbb bos kt hq kl..aku lak keja kt branch penang ni ha* terlalu cerewet..ye arr post aku as admin tp jgn xtau marketing pun aku nk kena wat juga..kusut aah mcm ni. segala mak nenek report nak kena wat. then2 report2 tuh must send to my bos through email..must tell him how call i was made?what customer? how market survey that i've done?must make 25calls perday..macam2 lg la..fenin den tau..xtertaip lah task haku tuh. bila hati dh xhappy ngn sesuatu tu, fhm2 je aar..msti xde mood kan nk wat ia..fikiran asyik tepikir je to find other job..nk resign, lom ada apa2 offer lg..so camna..huhu..serabutnya aku rasa di saat ni..klu aku xder apa2 komitmen mang aku trus resign je tanpa fikir panjang lebar..tp problem skang ni terlalu byk komitmen aku..xleh la aku nk lepas tgn cenggitu je..xkan suma nk letak atas kepala bahu papa..*dh la papa kurus kang betambah2 kurus lak ia, siannn..*nak xnak terpaksa la aku besabar n teruskan bekerja di situ..sobsob

Thursday, May 14, 2009

Air oh Air

Masuk arini dh 2days kt kuaters aku no water..sgt menderita aku nk wat keja umh.slalunya klu xder air pun kejap je.klu xder ptg mlm tu confem2 dh ada dh.tp kali ni lama la pulakkkk.susah naw idup aku tanpa air..nk airr..nak airr.. ken baju kotor kat umh aku dh byk la plak..bukan mls tp air punya pasal la nihh.*salahkan air ehh*...mau masak pun rasa mls..aku mcm xpuas je klu nk wat keja kt dapur tanpa air..xreti nk pekim2 guna air.. tp aku tetap mandi tau..aiyaaakkk mn mukin aku xmandi...melekit2 xslesa la klu xmandi..mcm mn aku mndi?amik air kt mn? psssstttt...ni aku nk citer sket..umh ku syurgaku kt tingkat 4 yew..2dr ujung..n kt ujung tu la ada hos bomba..makanya dr situ la aku ngn papa mencilok air..muahahaaa..dulik apa aku jnji aku dpt mndi...yeeeee...drpd aku kena turun kt bwh ulang alik amik air..xkosa haku..xlarat...ermm mcm mn la org yg ank ramai kan..lagi azab kan.. ocay skang ni aku mau kuar dulu..g mamam sama darlingku..ehehehe...*suka naw aku klu bab2 mkn kt luar nih.ngeeee*

Tuesday, May 12, 2009

Niat nk temankan papa kt umah.tapi...

pagi2 buta lagi aku dh sms ofismate aku ngn manager aku..gtau aku nk amik cuti arini.Bukanlah kerana aku xsihat lg tp kerana aku nk jaga papa kt umah.sebabnya papa demam blk semalam.panas sgt badannya.napa erk ngn papa..sblm ni dh kurang sket panasnya tetiba je panas tuh dtg blk..sian papa..mama xnak lah bg penyakit yg ada kt mama pada papa.. sblm ni, masa mama xsht, papa ckp kt mama..biar papa je gantikan mama sakit..huhu..len kali papa jgn minta erk gantikan mama sakit..mama sedih tau bila papa sakit..papa tu bila sakit manjanya ngalahkan budak kecikk..hihi.. pagi ni papa g resat tuk amik ubt n mc skali lg..tp xtau la dpt ke tak..resat ni leceh sket susah nk bg mc.tah pape jew.aku lak kt umh bukan dok saja je.ada jew keje nk dbuat..apa aku buat? erm apa lg kemas umah yg macam tongkang pecah, cuci ken baju yg betimbun2, cuci pingan mangkuk, mop lantai, masak, lipat ken baju yg melambak tu..adeii byk sguh keja..heran napa papa xlik lg ni..xdpt mc ke dia? kul 11am cmtu papa blk..papa kata dia xdpt mc.so dia tukar baju pakai tshirt n trecksuit je nk g kem..kan dh ckp susah nau nk dpt mc dr resat nih..sian papa darling..sblm g kem tu, papa telan dulu ubt yg dr kasi dia td..harap2 papa semakin sembuh..kul 1.30pm papa lom blk lg..lahaiii napa lambat sgt nih..mama dh lapar nih..so aku pun call papa tya lambt g ke papa nk blk umh..papa ckp dia lmbt lg n papa suh aku mkn dulu.so apa lg pulun la aku mencekikk..hehehe lepas mencekik dok ilex2 tgk tv jap..lepas tu ttido n sedar blk dlm kul4pm lbh2 gitu..papa lom blk lg..aikk lmbt lak dia..slalunya time lunch papa blk umh..15min cmtu pap pun blk..tya papa dh okie kew.papa ckp dh okie dh..aku rasa bdn papa..erm betul la dh panas lg dh badan papa..tp peluh gila..hahaha..ermm tau xyah amik cuti xpe td..rugi cuti aku...huhuk...gpun papa yg sakit tu pun kena g keje jgk...

tag..tag..

occay kakcik ni aku dh byr hutang ko..sory la lmbt tp yg ptg dh buat kan..;p 1. If you can be an animal, what will u be? Rasanya xnak la jd binatang.voleyy ke.hiks.tp klu tpaksa jd binatang nk jd ikan2 kt laut kot..muahaaa 2. If you robbed a bank, what do you want to do with the money? xpenah telintas pun nk rompak2 bank ni..takutt daaa 3. If you can teleport yourself anywhere in the world, where do you want to be? why? entah, xsempat pikir pun..hahaha 4. If you know that you are dying, what is the last meal that you want? why? xnak pape..maybe slera dh xde 5. If you can only kill one person in this world, who is the person? why? org2 jahat yg xberperikemanusiaan kott coz diorg xnah pikirkan kesengsaraan org lain..akekkeke.tp bukan tugas sy la nk amik nyawa org nih...huhu.. 6. If you can choose either to have more than 24 hours a day or can live more than 100 years, what is your choice? why? ermmm.....apa erkkk... 7. If you can date celebrities, who is that person? why? for sure erra fazira..minat gilos kt dia..;p 8. If you can only have 1 thing in this world, what should that be? Why? apa2 sj..kihkih 9. If you have the opportunity to tag 7 of your friends, who are they? why? xnak tag sapa voleyy..

Sunday, May 10, 2009

kisah2 arini & sebelum ni..akekke

meh sini nk citer sket.skang ni aku bersiaran lansung trus dr kg aku..*cehh ayat apa nih* senin lepaskan i got a fever..agak lama jgk aku demam kali ni.5ari wey..pala sakit, tekak sakit, badan sakit.panjang kata suma saket lah..hukhuk..sian aku..tp aku malas nk g amik ubt, apa2 ubat pun aku xmkn walaupun panadol. tahpape je aku ni..papa xbenti2 marah aku.. tp tahap kedegilan aku lebih kebal dr kemarahan papa yer..xlutnyer..wakakaka..since aku demam aku ada lahan terbaru..aku begitu alegik dgn belog n tenet..disebabkan itu makanya belog haku xberhupdate gitu..*iye iye lah tu, malas xnak ngaku..hiks* jgn xtau w/pun aku demam aku tetap jgk g keje..kental jgk aku ni..kanpew, klu aku layan sgt demam ni, bdn aku lg lemah so aku gagahkan diri g keje jgk..gpun keje aku bukannya teruk mn pun..cuma 1 jew aku xtahan..xtahan bila nk kena wat customer call tuk outstanding payment..suare aku kan serak2 kering gitu haa..amat2 perit occayy..sakitt tokak daaa.. alhamdulillah, ari jumaat aku dh beransur pulih..tp kan aku rasa virus demam aku tuh dh bejangkit pada papa la..lahaiii sian papa demam jgk dia..ptg semalam kitaorg gerak lik kg..disebabkan papa demam maka terpaksalah aku yg mengambil alih tugas papa utk jd driver..wuhuuu..mlm tu lak aku check bdn papa..walaweyyy panas gila..aku sudah menjadi isau..ajak papa g kenek tp dia xnak..emm pandai eerk papa..klu mama demam bukan men lg ckp mama degil..siap marah2 tu..xpatut betol la..papa pun apa krg degilnya..jentik kang bawu tau *hikhik..durhaka tu jentik laki* semalam g papa minum *air cap badak* jew tuk sejukkan badan.sambil2 tuh aku jelum pala papa ngn air daun melur utk kurangkan panas dia tuh..*nk jd isteri misali tupasal sanggup bejaga jg papa tu;p*pg tadi aku check badan papa lg..fuhh seb bek panas dh kurang.. klu x mang mama ankut jgk papa g kenek..xkisah nk xnak ankut jgk..

*gambar hiasan;p*

Dedikasi Untuk Ibu2

hey alls..dh seminggu dh belog ni xberhupdet.kesihatan xmengizinkan.so skang aku nk hupdet sket.1stly aku nk amiik kesempatan untuk mengucapkan selamat hari ibu untuk semua ibu2 dan bakal ibu.. To my mom..slamat ari ibu jgk eh..kat sini ida nk dedikasikan sajak utk mak yer;p

ibu..
Setiap degupan jantungku
kau mampu merasainya
Sedih, gembira, gelisah, buntu..
tak mampu utk aku rahsiakan dari naluri keibuanmu
Dikala kesedihan menyelubungi diriku
kaulah insan pertama yg yg menceriakan diriku kembali..
kau juga menghakis perasaan yg melunturkan semangatku
kau penguat semangatku
kaulah ubat kepada segala duka laraku..
tak terbalas olehku jasa2mu wahai ibu..
Dikala kegembiraan mewarnai hidupku..
Tentu saja kau turut berkongsi bersamaku..
kegembiraan yg menyinari selama aku hidup
dibumi ini sebagai manusia
Dikala kegelisahan & kebuntuan menyelubungi jiwaku
Engkau tak pernah jemu utk bersamaku
Menolong menyelesaikan kekusutan yg xsudah2 dalam
perjalanan hidupku..
ibu
kau insan teristimewa kurniaan tuhan buatku
biar bertahun masa beredar
satu wajah, satu nama xmungkin pudar
tempatmu tak mungkin berpengganti
ibu
akan sentiasa aku berdoa keatas kesejahteraan dirimu
agar dipanjangkan umur dan sentiasa bahagia
tak ingin sekali ku melihat dirimu menderita lagi..
terima kasih ibu atas kasih sayangmu
yang tak berbelah bagi buat diriku dan adik2
teramat menyanyangi & menyanjungi dirimu..
anakmu....
harsida bt hashim

Sunday, May 03, 2009

Ntahhhhh...

TAK BOLEH TDOOOOOOO.....HUHUHU...
TENSIONNNNN...BENGANGGGGG....SENGALLLLL

Friday, May 01, 2009

01 Mei 2009..Selamat Hari Pekerja

Salam..terlambat update plak..Selamat Hari Pekerja buat
semua pekerja2 di luar sana.Selamat bercuti-cuti dan berfoya-foya..
yeahhh....
Arini pepagi lg dh bangun+mandi+siap2 sbbnya nk ke market..stok kat dapur tu dh kehabisan sudah makanya terpaksalah memborong kt market plakkan..xlarat ler mau mkn xluar slalu.skali skala ok ler maunya slalu bankrup la alamatnya.
so blk je dr market, mula la kje2 aku..aikk rupanya aku xbercoti jgk yew..masih perlu membuat keje2 umah gituuu..bermulalah keje aku mengemas umah..bila dh settle sudah kena masuk ke dapur lak..mau memasak lak..berhempas pulas aku kt dapur menyediakan hidangan tgahari aku & papa. papa lak tolong2 kemas umh je td.bab masuk dapur ni dia agk pemalas sket..klu tlg curi2 mkn apa yg aku masak tu adalah..ermmm...bila xtvt memasak pun selesai sudah, akupun relax2 la kejap sambil on ym..eh2 nizza ada la..borak2 ngn dia kejap..papa tgh tdo..bila masanya dia tertdo xtau la..td elok2 je dok layan tv citer hindustan..voley gitu..ermm borin aah xde menda nk buat sgt arini.nak blk kg pun macam xberbaloi je.1da jepun cuti.sok aku keje plak half day..huhu...k lah mau tdo dulu;p

Thursday, April 30, 2009

Alkisah KPLI

Arini semakan utk temuduga KPLI intake Jun 2009 sudah boleh dibuat..so aku pun check la untuk diriku sendiri..tp aku xberjaya jgk utk menghadiri temuduga KPLI kali ni..belum rezeki aku agaknya.sedih?? sedih jgk..tipulah kan klu xsedih..tp apa leh buat, xder peluang aku lg.mukin ada hikmah disebalik suma ni..
Lantas aku call papa, nk gtau dia pekabaran ini. papa beri kata2 semangat buat aku..betol kata papa..masih ada lg peluang aku mencuba di lain kali. apa yg penting jgn putus asa. kenapalah sukar sgt nk mendapat peluang interview KPLI ni??
ermm ok lah xnak la emo2 sgt..byk lg peluang lain yg perlu aku rebut. bukan hanya fokus pada KPLI jew..moga2 ada la rezki yg lebih baik buat aku..;p

Wednesday, April 29, 2009

Alaaaa papa nie ;(

Baru kejap td papa call. gtau mlm ni maybe papa blk lmbt sbb ada tahlil kt kem. skang ni papa dh siap2 dh nk g kem untuk wat preparation kt sana.. nmpak gayanyaaa aku keseorangan la mlm ni..huhu..lepas tu yg membuatkan aku geram tahap cipan nih bila papa gtau dia tetinggal lappy kt ofis dia..alaaaaa papa ni napa tingglkan lappy tu... aduiiiii...kesunyian la aku..klu tak leh jgk on9 kan..mencik aah kt papa. majuk aah kt papa..uwarggggggggggg

Monday, April 27, 2009

Macam mn ehh!!

fikiran dlm condition yg xbapa stabil skang ni..huhu.. mcm mn nk wat pun xtau..ignore it..mcm xleh jew.. asyik pkir jgk..slah aku kew? mukin salah aku..yeahh memang slah aku.. memang mulut aku laser sket (sket jew) tp apa yg aku katakan tuh mang 1 kenyataan yg betul apa..xreti la nk hipokrit..ermm susah jgk eh klu org xleh trima sebarang kritikan..macam mn tuh..patutnya klu org kritik tuh trima la kritikan tu scr positive..perbaiki kelemahan yg ada pada diri.. tp xsuma org pkir mcm aku kan..aduhh..fenin aku mikirkan hal ni..xbest la mcm ni..

Friday, April 24, 2009

Gedixs Pagi..

Pagi nie terasa gedixs plak nk syokkk sdiri..ahaaa.turun je dr umah.masuk keta, start enjin duluu.since menunggu enjin panas.kupandang kanan, kiri, depan & belakang..okeyy lineclear..maka akupun memulakan xtvt memanaskan diri dgn aksi2 yg mukin korang meluatkan..tp xdulik aahh..*ala ramai je yg suka amik picta diri sdiri ni kan..kan* kihkih..so check it out..toink toink;p

Wednesday, April 22, 2009

Awards lagie..thanz zura:D

Nampaknya dpt award lg..theeehee..zura kasi..thanz cayang..suka sgt..shomel2 lew awards yg zura kasi ni..nak2 yg bdk kechik yg tgh gayut tuh..cute okey..klu xcaya tgk sdiri...
cute kann;p
so skang aku ngn bek atinya nk kasi awards ni kat kakcik, ynaaohynaa,
nizza-abira, leadleedeea, ieja & korang sumalah..
klu yg dh dpt tuh, ignore je k..huhu

Tuesday, April 21, 2009

Luahan Di Pagi Hari :D

Pagi nie hujan turun..
Lebat...
sejukkkk...
Nyamann..
Besttnyeww tdo..
Malas mau bangun..
Malas mau mandi..
Malas mau g kerja..
Malas nak mengadap traffic jammed..
....
....
....
....
....
....
Tapi..bangun jgk..
Pegi mandi, siap2..
Papa antarkan ke ofis...
Dah ckap td mang jammed..
Haihh..jam bapa mau sampai nie..
Sampai jgkk jam 8.45am..
Xder sapa2 kt ofis lg..
Sure diorg pun stuck jgk..
Aduhhh malasnyaaaaa....

Sunday, April 19, 2009

Keluar Kejap Jew..

Jam 9pagi bangun tdur. Trus g mandi & siapkan diri agar nampak kemas & cantik.agagaga..papa lak still membongkang lg..hikhik...lepas siapkan diri, aku mula kutip suma ken baju yg berlonggok dlm bakul..byk jgk eh..hehehe.rajin sgt mencuci sbb tu bykkan.kihkih. jam 12pm aku dh start bz dah kat dapur ni.siapkan mkn tgahari kitaorg berdua..masa aku tgh2 bz kt dapur tuh, papa dh bangun..dia pun trus g mndi.pastu aku dgr la mcm bising2 je kt ruang tamu tuh..owhh papa rupanya tgh dook kemas2 umh..hehhee..wajin naw papa arini.suka mama tgk. Bila aku dh siap masak akupun on la lappy kan.sesaja nk on9.pastu papa ajak aku g pc fair kt pisa..okeykan ajalah..trus besiap..papa siap kejap jew..dia tgu aku kt bawah.. Bila aku dh siap..akupun turun la.kitaorg pun gerak ke tempat yg dituju..wahhhh ramainya org..3kali jgk la kitaorang pusing2 mencari parking.akhirnya xjumpa pun parking..huhu..so apa lagie kitaorg men bedal je la parking beside bas kilang..hahahha..notykan..ala kejap je pun..nk cuci mata jew bukan nk borong pun..huhu..pas prking tuh, kitaorg dgn muka yg xbesalah trus jer jalan menuju ke pintu masuk pisa..huhu.. kat dalam tuh panas gila..nek rimas dibuatnya.dah la org lak punyala ramai.xtahan aku..last2 aku ajak papa kluar je.kaki pun dh nek lenguh.bila dh kuar tuh rasa lega sgt xyah nk bersesak lagi.akukan bapa suka sgt tempat sesak2 ni. now, tempat yg dituju ialah persiaran pantai seagate..nk mkn laksa..lapar lak perut nih.*kakcik hg msti tau kan tempat ni..aku komersialkan sket nama tempat tuh..hhhehe.*lama dh aku tingin nk mkn laksa ni. cuma xbekesempatan je nk makan.so skang apa tguu lagi..rembat jelah..papa order laksa jgk.minum air nyok muda..hehehe...order 1 je,share...*konon2 nk jimat la..kuakua*, pastu cendol pulut...walaweyyyyyy shedaapppppppp...bila dh abis mencekik, kitaorg pun terus gerak blk.ngantok la plak..ok la jap g aku letak foto untuk arini..tgh2 edit2 sket..;p

Saturday, April 18, 2009

Aikk..Takkan Jilat Balik Kotttt!!!!!

Takk suka tak sukaaaaaa Rasanya dulu aku penah citer pasal hamba Allah yg sekor ni.sgt xsuka kat dia.sgt2 la %$#@!&? Dia mcm xsenang hati kot tgk org lain senang, suka mengajak org ke arah yg boleh membuatkan hubungan org lain keretakkan.Seorang sahabat yg baik akn sentiasa membimbing sahabatnya ke arah kebaikan & menegur sahabatnya andai jln yg dipilih si sahabat itu agak terpesong sket dr landasan kebaikan. Tetapi bukan mendorong & menyokong si sahabat melakukan perkara2 yg kurang baik. Am i right?? mencikk aah dia nie..xsuka sgt pangai dia..grrrrr 2 papa..jgn ulang2 lagi hal yg sama mcm dulu.biarlah dia dgn hal dia, kita lak dgn hal kita sendiri.Bukan kita pun yg cari fasal dgn dia kan..xpyah la papa nk bek ati sgt menyambung blk persahabatan dgn dia mcm dedulu tuh.xmembawa apa2 kebaikan pun, keburukan adalah..mama xsuka okey..bukan maksud mama nak konkong papa berkawan kebagai..tp biarlah berkawan dgn org senonoh sket pangai tuh.Sila serikk yew.. ermm dulu sjk peristiwa tu berlaku *hanya aku n mucuk jew tau peristiwa apa* papa tegur dia, dia wat xtau kan kt papa. siap p dok citer kat member2 konon2nya papa ni tabur fitnah kt dia.kononnya papa yg slalu dok ajak dia kluar siang & mlm. bukannya mama nk menangkan papa sbb papa tu suami mama but mata & telinga mama sdiri yg tgk & dgr tiap kali hset papa bunyi dan if dia yg call/sms, xlen xbukan msti ajak kuar, p minum la, repair keta la & mcm2 lg la. papa plak asal dia ajak jew kemana2 pasti xkan menolaknya.tp klu amma yg mengajak, letih la, esok la, mcm2 alasan yew..bwekkkk..Dan if papa & mama kluar berfoya2 together2 pun, dia dgn xsegan silunya asyik dok call2/sms tya papa dok mana, bila nk blk n blablabla..bukan skali tau call/sms tp berkali2..menyampahhhhh..xde privacy lansung. tolong la faham time tuh time utk kami ber2.time dia kuar dgn anak bini dia ada papa dok cal2/sms. papa jgk dah pandai erk tipu2 mama.xbaik tau..sampaikan kita sentiasa gaduh2 time tuh..dan mama lak masa tuh terasa sgt ngn papa..seolah2 papa lbh pentingkan kawan2 dr mama..huhu..so sadd:( sgt geramm okeyyy & hate papa jgk masa tuhhh.. so skang apa kesssss dia terhegeh2 nk bebaik semula ngn mucuk ku yg penah dia anggap menabur fitnah pada dia. mudah plak jari2 dia p tekan butang call kt no hset papa yew.erm semalam tgk ada sms dr dia tuk papa. xpayah la erkk..cukup ja sekali..dah terlihat dh true colur si dia..ilang kawan yg mcm ni xmemberikan kudis apa2 yew.harap maklum..bukanlah niat or suka nk bermusuh2 nie tp klu boleh 2 lebih baik elakkan diri dr terjebak semula. ermmmmmmmmm.....

Friday, April 17, 2009

Omaigod! tak malu kew?

salam suma..nak kopi ke nak milo??akekeke hey korang..penah x korang menyaksikan aksi tarik2 rambut di kawasan awam.ala aksi2 yg mcm kat drama tv tuh yg berebut some1 ke..huhu lebeh kurang la.hishhh amat memalukan. sebenarnya semalam after aku ngn mucuk mencekikk yee mee kat foodcourt giant, kami g pasar mlm.shopink barang2 basahan kat dapur aku tuh.ehhh ada ke word barang basahan tuh.agagaga*ayat xbleh blah k. klu cikgu bm aku tgk sah lebam la pewutt aku kena cubit*. aku hanya bli sayur2, ikan dan ayam untuk stock seminggu. okeyy, back to the main story yeah..hehhe..masa kami dok usha2,belek2 mcm2 jualan kt situ.tetiba je aku terasa tubuh aku ditolak2, dihimpit2..haiiihh apahal ni..pastu tgk org2 yg lalulalang kt situ pun mcm dok elak2 dari sesuatu.apakah itu? argghhhh..i'm shock..adakah mataku yg cantik ni lihat benar2 berlaku?*cehh sempat mempoyo diri tu* yupp ianya benar2 berlaku. aksi tarik2 rambut oleh 2 girls yg disaksikan oleh puluhan manusia kat pasar mlm itu. xpenah sepanjang hayat aku ni melihat aksi2 seperti itu.pergaduhan antara lelaki tu aku pnh la tgk tp ini girls weyy.ayoyoo..sguh memalukan la..apahal sampai jd mcm tuh eh? klu iyepun korang marah, xpuas ati..xyahla sampai tarik2 rambut dikhalayak ramaikan.bawak2 la berbincang scr berhemah kan.bukannya bdk kecik masing2 dh besar kan..huhu..xmalu ke korang? dimana sifat malu korang tu ehh?pelik2..naseb bek la ada org tolong leraikan..klu x aku xtau la sampai bila diorang tu nk tarik2 rambut.haihhhh macam2 pl daaaa...