Kesayangan Mama

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

PLEASE TAKE NOTE!!!

POSTAGE: MONDAY & THURSDAY

ORDER: TEXT/WHATSAPP

017-5267164

Thursday, October 29, 2009

Rawatan Kesuburan [1]

semalam, hari Rabu bertarikh 28/10/2009 seperti yg telah aku war-warkan sebelum ini iaitu aku ada temujanji dengan doktor dari hospital pulau pinang untuk rawatan kesuburan pada hari dan tarikh tersebut.makanya aku dan abang pun pergi ke sana. kami sampai di sana lebih kurang jam 8.30pagi.keadaan jalan raya agak sesak pagi2 macam tuh..biasala kan penghuni2 bandar ni memenuhi tuntutan harian mereka untuk berkerja kan..sejurus saja sampai aku terus mendaftarkan diri..orang punya la ramai.lepas tukan service kat sana punya la lembap sampai aku dan abang dah bengang gilos2.tp kami masih boleh mengekalkan kewarasan masing2..hehehe.Bayangkan dari 8.30pagi aku dok tercogok tunggu giliran untuk jmpa doktor sampai lah jam 11.15pagi baru turn aku.sapa tak bengang kann.kata dah wat appointment tp still kena tunggu berejam2 jugak.kalau macam tu baik tak payah buat appointment kan..huhu..

okeylah ni aku nk citer apa yang aku wat kat sana.mula2 masuk jumpa doktor tu, macam sebelum2 ni jugak masa aku jumpa doktor kt klinik swasta dulu2, dr interview aku tentang berapa lama dah kawin,latar belakang kesihatan aku dan keluarga, tentang period cycle aku dan bla..bla..blaa..macam2 ditanyanyer.dr yg interview aku nih dr lelaki india..lepas abis diinterview tu, aku diarahkan ke bilik scan..alahai nak kena wat vaginal scan lagi aah..aduhh maluuuuuunyer perasaan masa tuh.tapi wat kering jugaklah..huhu..masa wat scan ni plak dr chinese lelaki.korang bayangkan perasaan aku..susahkan nak dapat dr pompuan dalam kes macam nih..huhu..abis wat scan tuh aku terpaksa wat pepsmear lak..seumur idup aku lom penah aku wat pepsmear nih..wat pepsmear xsakit tp aku malu.dr cakap akunyer pangkal rahim tinggi dats y susah tuk aku preknen.

pasal cyst dr X sebut lansung harap2 xder lah..sementara tu plak, abang diberi form ngan botol untuk wat sperm test..abang kena antar sperm dia pada 10/11/2009.. bila dah abis suma tuh dr isi form tuk aku wat HSG..daripada penerangan dr tuh, HSG tu perlu buat untuk tentukan kedua2 tiup aku tidak tersumbat.diorang akan masukkan 1 tiub kat *tuttt* kann pastu diorang akan masukkan air macam nila la kata dr.jika air tu dapat keluar ikut saluran tiub tu means xder problem le ngan tiub jika xkeluar means something wrong lah.ya allah, takutnya aku..dr suruh aku wat arini jugak HSG tuh..apapun aku ngan abang pegi makan dulu la.masing2 dh lapar sgt dh.kitaorang xmik bekfes pagi tuh. bila abis je makan terus kitaorg pegi hospital balik.cari x-ray department tuk wat HSG tuh..tanya kat kaunter dulu kan, oarang tu cakap sebelum wat x-ray tuh kena wat appointment dulu.kena wat selepas next period.jadi xleh wat aritu jugak la.fuhh lega aku rasa..hehehe..ye aa aku takut..so kami pun terus balik la.masing2 dah letih sangat.

oh! ya, lepas ni pada hari kedua aku period aku kena pegi hospital lagi utk blood test lak..lepas tu appointment aku seterusnya lagi dua bulan pada 23/12/2009. sampai je kat umah aku terus call kawan aku pinat namanya...kawan aku nih macam aku jugak sampai sekarang belum pernah preknen.dia dah kawin 4tahun..dia penah wat rawatan kesuburan sehingga sekarang ni masih membuat rawatan.sekarang ni dia tengah wat proses i.u.i dah 2kali dah dia buat tapi masih belom ada rezeki dia.jadi aku nak tanya la dia tentang HSG tuh..katanya wat HSG tuh lah prosedur paling sakit..huhu..ini membuatkan aku makin cuak.takut la weyy..ya allah, cekalkanlah aku,kuatkanlah semangatku untuk menghadapi ujianmu ini..nasib baik aku xbuat arini kannn..perasaan aku sekarang ni saat2 takut untuk wat proses HSG tu..aku takut menanti next period..huhu...

4 Bisikan Asmara (::

illa said...

salam..sama2 la kita bersabar sb belum di kurniakan rezeki lagi..tp sy rasa awk masih lagi bertuah..dan peratus utk mengandung tu tggi..sbnya masih ada kedua2 tiub folopio n tidak tersumbat..elok lg.sy plak dah hilang satu tiub folopio blah kanan..lagi susah nk mengandung...awk teruskan usaha k..sy akan ikuti perkembangan awk..insyaallah..kita sama2 doakan..

nizza-abira said...

ida,
ingat pesan niza
selawat bebanyak ye...
InsyaAllah, everything akan ok :)

syaida said...

illa sy blom tau lagi kedua2 tiub saya tuh tersumbat @ tidak..saya baru nk check..harap2 xder apa2 prob.tima kasih sgt sbb beri semangat pd sy & ikuti perkembangan sy serta mendokan.sy pun mendoakan yg terbaik utk awk.


thanz niza,share xperiance ngn ida..ok ida akn sentiasa ingat pesan niza tuh

sue_eila said...

syaida..
sue doakan kita semua akan dipermudahkan zuriat...sue pun tgh berikhtiar nkdapatkan semula setelah 2kali kandungan sue xberjaya...insyaallah ada rezeki kita juga nnti