Kesayangan Mama

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

PLEASE TAKE NOTE!!!

POSTAGE: MONDAY & THURSDAY

ORDER: TEXT/WHATSAPP

017-5267164

Friday, November 06, 2009

copycat@plagiat

Sengaja nak bercerita pasal isu nih. Beberapa hari lepas, aku berjalan2 ke blog teman blogger. Lepas tu aku terbaca, eh taklah memang aku nak baca entry sorang adik nih. Beliau aku kenal sejak zaman bermyspace lagi. Entry berkaitan copycat ni ler kann. Melalui entry tu jelas menunjukkan bahawa entry beliau telah dipinjam, tapi rasa-rasanya bukan dipinjam kot sebab kalau dipinjam mesti bagitau terlebih dulu ye tak? mukin diambil,diciplak,dicopycat,diplagiat atau seangkatan dengannyer lahhh..Rasa-rasa aku ini bukan kali pertama aku baca pasal isu ni kat blogspot ni. Pernah jugak aku terbaca mengenai ketidakpuasan hati si mangsa2 berkenaan mengenai hal ni. Dekat blog pun jadi jugak yew. Isu ni sebenarnya dah lama sangat dah berlaku. Masa aku study dedulu pun isu ni sangatlah bermaharajalela. Assignment janganlah sesuka hati bagi kawan-kawan pinjam yew..konon-konon sebagai rujukan, walhal dicopy bulat2,bujur,melintang suma occay. Yang hairan bin ajaib tu, mereka-mereka yang terlibat dengan gejala tu tak der pulak rasa bersalah yew. Seolah-olah hasil penulisan mereka tu sumber ilham sendiri.walllahhhhh hebatkan mereka. Aku pun pernah menjadi salah seorang mangsa kepada mereka-mereka yang bergiat aktif dalam bidang pinjam meminjam hak orang lain tanpa meminta izin ni. Voleyyy gitu. DAri pengamatan aku penulisan aku ni xder la bagus, berterabur sana sini. Tapi sapa sanka aku turut menjadi mangsa..Mula-mula tu tak perasan tapi bila diteliti, aiseyyyy...terfikir sejenak, adakah idea aku ni boleh sama dengan orang itu? Adakah perasaan aku ini juga sama dengan orang itu? Atau adakah perjalanan hidup aku ni juga sama dengan orang itu? terkesima diri sebentar. Itu kan, manusia ni rambut je hitam, tapi hati lain-lain. Tupun rambut di alaf milinium ni dah tak hitam sumanya dah, ada macam-macam colour dah..hiks. Aku takde lah marah ke hape, cuma terkilan je sket. MAri renung-renungkan bersama;p

0 Bisikan Asmara (::