Kesayangan Mama

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

PLEASE TAKE NOTE!!!

POSTAGE: MONDAY & THURSDAY

ORDER: TEXT/WHATSAPP

017-5267164

Monday, September 26, 2011

Ke Batu Feringgi

Assalammualikum w.b.t

Di hari minggu, bila dah tak balik kampung dan kebosanan menghantui jiwa masing-masing, akhirnya abang mengajak kami rilek-rilek kat Batu Feringgi. Kami p bertiga saja, aku, abang dan Amanie. Adik Oun keja jadi tak dapat la bawa dia bersama. lagipun ini plan yang tak dirancang pun. Kalau rancang haruslah awal pagi lagi dah p dah. Ini Jam 2 lebih kurang baru tehegeh-hegeh nak keluar rumah. Nasib la bila sampai kat sana jumpa parking yang dekat-dekat. Selalunya kalau p susah sangat nak dapat parking. Semua penuh. Tapi nasib kami ok hari tu. Nak kata orang tak ramai, ramai jugak la.

Saja jalan-jalan kat gerai-gerai kat situ. Dok usha-usha pelampung. Saja je pun. Tapi alih-alih abang nak beli pulak. Layan kan ajalah. Abang siap beli dengan short tuk dia lagi. Kami p sana tak dak bawa baju pendua pun.Baju pendua ada ke yer. hahaha..ye yer ja baju pendua. Tapi untuk Amanie adalah aku bawakan baju pendua untuk dia. Niat kami ke sana hanya untuk jalan-jalan kat atas pasir tu ja dan biar Amanie bermain-main pasir kat gigi-gigi pantai je. tapi dah jadi lain pulak. Abang teruja lak nak bawak Amanie berendam dalam laut tu. Aku ni macam worried jugak la. tak tahu nak cakap macam mana tapi aku memang takut la dengan laut tapi dalam masa yang sama aku suka permandangannya dan juga deru ombaknya. Cakap banyak pun tak gunakan. Layan gambar jelah..







dah macam minah indon dah mama ni:)

Sebenarnya banyak lagi gambar. Tapi bila uplod gambar senget-senget lak. Tak tahu nak rotate jadi tak masuk langsung senang. Daripada dok sakit leher teleng-teleng tengok gambar tu baik tak payah masuk ye dakk..huhu...

Alkisah Malam Semalam

Assalammualaikum w.b.t

Hujan pulak pagi ni..Sejuk jer.Best. Kalau kat rumah ni pasti masih belingkar lagi bersama puteri kesayangan. Semalam entah jam berapa pulak la Amanie tidur. Dalam 10.30pm macam tu dia dah tidur. Tapi dalam 1am something dia dah jaga la pulak. Aduyaiii masak aku macam ni. Mata dah ngantuk gila. Ni semua gara-gara abang la ni dok memberus apa tah kat bilik air tu pagi-pagi buta macam tu. Sampaikan Amanie pun terjaga dengan matanya yg membulat, siap dok tegur-tegur orang lagi tu, menandakan dia dah cargas balik la tu. Dalam erti kata lain energy dia dah mari balik.huhuhu..

Aku biarkan saja Amanie. Tak larat dah nak layan kerenah dia. Bila dia dok membebel aku tak layan, tetiba terasa la tangan kecik molek tu dok tepuk-tepuk lak muka aku ni suruh layan dia jugak. Aduiii la anak..Abang pun buat tak tau kat dia. Sampai kesudah kami biarkan dia. Kesian anak mama.hehehe..sorry sayang mama ngantuk sangat. Tapi sebelum biarkan dia main sorang-sorang tu, kami make sure keadaan sekeliling tidak membahayakan, tutup semua pintu bilik dan juga bilik air serta tutup semua lampu kecuali lampu dapur. Jadi keadaan sekeliling menjadi agak suram, Amanie tak akan pergi kemana-mana. Dia hanya bermain disekitar tempat kami tidur ja.

Jam 5am camtu lebih kurang aku terjaga nak ter.... lahh hahahha..Tengok-tengok Amanie dok tidur menonggeng kat kaki aku. kepala dia ke kaki aku, kaki dia ke kepala aku lak.eh cupcup silap, kaki dia ke paha aku. Amanie kan pendek lagi..hehehe..Terus aku alihkan dia ke kedudukan asal balik..

Friday, September 23, 2011

Layannnn Ajaaaa...

Assalammualaikum w.b.t




Rasa-rasa dah ramai kot layan cerita ni. Haa aku plak baru semalam layan cerita ni..Ok jugak la, best jugak boleh buatkan kami bertiga gelak-gelak. Cerita yang penuh dengan kontrevasi panas baru-baru ini berkaitan isu menghina Islam. Pada aku, entahlah yer tak tahu nak komen macam mana? Setiap orang ada tafsiran mereka sendiri. huhuhu...

Selepas Amanie jatuh tu kan aku bagi dia tidur kan. Abang dok la tekan p mai p mai remote astro tu. Semua channel takde citer best. Kebetulan diorang beli dvd Hantu Bonceng dan citer Mr Beans tu.. Abang buka la citer Hantu Bonceng tu. Makanya dapat lah aku menonton dengan aman tanpa gangguan anak dara kesayangan aku tuh. Hehehehe..Malam ni kalau takder cerita best, mungkin nak tengok cerita Mr Bean pulak. Hahahaaha mesti lawak kan...

Tu jalah nak bebel pagi ni... Warm up sebelum bekerja dengan tekun kot..kahkahkah..

Maafkan Mama Sayang

Assalammualaikum w.b.t

Tadi, abang p pasar malam membeli keperluan dapur. Aku malas nak ikut sekali sebabnya xda sebab.huhuhu...Abang balik agak lambat jugak.Jam 9malam lebih2 macam tu baru sampai umah. Aku ni biasa la kalau lewat-lewat, jadi pemalas sket nak masuk dapur. Kalau nak masak biar masak awal-awal jadi nanti leh la aku berehat-rehat bersama amanie. Tapi tu la terpaksa jugak aku bersilat di dapur menyediakan makan malam untuk abang dan adikku. Kenapa untuk mereka ja? Untuk aku tak perlu ke? Untuk  aku awal-awal lg aku dh suruhkan abang tapau laksa. Mereka berdua tak tapau apa-apapun, begitulah kekdahnya. huhu.. hakak jugak la yang penat didapur. mana dengan Amanie yang tersangat la rajin nak masuk dapur jugak.  Bila aku bising-bising baru la papa Amanie datang aambil dia.

Masa aku tengah berhempas-pulas di dapur, tiba-tiba aku terdengar Amanie menangis. Mesti dah jatuh la tu. Amanie suka sangat begayut kt meja. Dia pegang meja dengan dua-dua tangan dia. Bila badan dah tergantung tu dia akan ayun-ayunkan badan dia. Aku ingatkan jatuh biasa-biasa ja tapi Adikku bagitau yang Amanie berdarah. Haaaaa bedarah. Terus aku berlari dapatkan Amanie. Berderau jugaklah darah aku bila tengok darah banyak kat mulut Amanie.. Takut aku...Abang ambil tisu lap-lapkan mulut Amanie. Mulut dan gigi dia luka. kesian Amanie. Tak sampai 5 minit pun Amanie dah behenti dari menangis. Itulah anakku, selalu begitu. Kira macam tahan sakit jugak la. Sejujurnya aku ni yang tak tahan tengok Amanie sakit atau luka. Terasa bersalah sebab tak duduk bersantai besama Amanie. Selalunya time begini kami bermain bersama. Maafkan mama sayang.

Sekarang ni, Amanie dah tidur. Dah lama dah dia tidur. Selepas dia jatuh tu, terus aku buatkan susu untuk dia then dodoikan dia tido.Abang pulak keluar dengan kawan dia. Aku tak kisah sangat. At least dapat jugak abang hilangkan stress dia setelah seharian bekerja. Adik aku pun dah masuk tidur jugak. aku ja yang masih dok lippoklippok lagi tak leh tidur. Dah tak leh tidur terus update blog la. huhuhu.. Seriously, di usia Amanie beginilah mencabar buat aku. Terlalu mencabar. Amanie sangat aktif tak tahu nak duduk diam. Ada ja benda yang nak diterokanya. Biasalah budak yang sedang membesar memang macam tu kan. Orang kata kalau tak boleh sakit tak sah. huhu... Cumanya kita yang melihat ni tak tahan. Aku terkilan bila benda seperti ini berlaku. Terasa seolah kecuaian aku dalam menjaga Amanie. Maafkan mama ye sayang. good night and sweet dream yeah...


















Wednesday, September 14, 2011

Redha Menjadi Insan Kedua

Assalammualaikum w.b.t

Selalunya aku sentiasa menjadi insan yang pertama didahulukan dalam apa-apa hal. Sedari kecil lagi aku sentiasa didahulukan. Akulah yang pertama dalam keluarga dan aku jugalah yang pertama di hati sang suamiku. Tapi kini semuanya berubah. Berubah sejak kehadirannya. Apa-apa sahaja mesti si dia yang didahulukan. Kasih sang suami sudah beralih arah. Di mana janji-janji manismu sebelum ini sang suami? Owh sungguh tidak kusangka begini pengakhirannya. Lagi parah duka laraku ini, bilamana kasih keluargaku juga turut beralih arah kepada si dia. Semua orang melebih-lebihkan si dia dari diriku. Apa lebihnya dia, apa kurangnya aku? Aku pasrahhh...Ni la dia, insan yang yang merebut kasih sayang semua orang dari diriku ini...huhuhu

**********
**********
**********
**********
**********
**********
**********
**********
**********
**********



Suka la tu jadi insan pertama:)



Si gadis kat atas tu la yang menjadi insan pertama kat hati semua orang sekarang ni. Hahaha..Dan dan tu juga la aku menjadi insan kedua. Sang suami time nak p kerja pasti diciumnya si gadis itu dulu, kendiannya baru la memberi ciuman untuk diriku ini. Begitu juga time balik keja and time untuk tido di malam hari..Kalau dahulu pastinya akan ditanya aku sudah makan ke belum, tapi kini tidak lagi. Yang ditanya pastilah si gadis dah makan ke belum, kemudian barulah bertanya tentang aku pula. Aku pasrah seikhlas hatiku.. Hahahaha. Apa da yang aku merepek ni. Lapar mungkin sebab tu la merepek-repek ja ni. Apapun menjadi insan kedua untuk si gadis ini tak apalah. Jangan sang suami beralih kasih dan cintanya kepada insan yang lain sudah lah. Huhuhu..tak terbayang dek akal lah kalau semua itu terjadi. Minta dijauhkan lah semua itu dari kehidupan keluarga kami ini. Semoga kehidupan keluarga kecilku ini sentiasa aman sentosa dan harmoni selamanya...Amin...