Kesayangan Mama

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

PLEASE TAKE NOTE!!!

POSTAGE: MONDAY & THURSDAY

ORDER: TEXT/WHATSAPP

017-5267164

Thursday, March 10, 2011

Strawbery Japanese Cheese Cake

Assalammualaikum w.b.t

Lama sungguh la tak menghabiskan masa kat blog ni.huhu..Hari ni saja la menyinggah kejap. Terus nak post pasal try2 buat cheese cake aritu.hehehe..Lama dah nak try tapi tak try2 sebab takut tak jadi.huhuhu..Lastly try jugak la kot2 kempunan dikemudian hari. Hakalahhhh..


Walaupun rupamu tak cantik, tetapi rasa mu tetap menawan tekakku dan suami.hihi..Apa-apalah janji tekak boleh terima dan rasa tak menghampakan. Puas hati bila cuba buat sesuatu dan menjadiii :)

bahan2 :

4/5 cheddar cheese
200ml susu segar
4biji telur
70gm tepung kek / gandum
70gm butter cup
70gm gula halus(gula kastor)

blueberry topping (depends u ols la nk letak topping apa n nk byk mana)

cara2:
1- koyakkan cheese kecik & campur 200ml susu (msk dgn api kecik, kacau selalu, bila dh cair/sebati masukkan butter n tutup api.
2- asingkan telur putih & kuning dlm bekas berlainan. kemudian pukul telur kuning sampai kembang., bila dh kembang masukkan adunan cheese td (1)
3- masukkan tepung sedikit demi sedikit, kacau perlahan, kalau berketul blh tapis.
4- pukul telur putih & gula guna mixer sampai kembang.(meringue..sampai adunan jd kental, bila terbalik ia x jatuh)
5- kemudian masukkan adunan meringue kedlm adunan, (kaup balik tepung dan sebatikan)
6- lapik loyang, sapukan dgn butter n tepung, tuang adunan dlm loyang.
7- sebelum tu panaskan oven dgn loyang yg berisi air panas. masukkan dlm oven dan bakar selama 20minit, suhu 170C.

TEKNIK BAKAR : STEAMBATH - GUNA 2 LOYANG, YG LUAR BESAR DAN DIISI AIR. YG DALAM KECIL BERISI ADUNAN CHEESE. (supaya kek tak berkerak, cheese kan cepat hangus)

p/s: aku bakar cam biasa ja. awal tu sang suami ejas api bawah je, bila aku perasan baru letak api atas n bawah..nasib menjadi klu tak rugi ja kan.

0 Bisikan Asmara (::