Kesayangan Mama

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Lilypie - Personal pictureLilypie Premature Baby tickers

PLEASE TAKE NOTE!!!

POSTAGE: MONDAY & THURSDAY

ORDER: TEXT/WHATSAPP

017-5267164

Wednesday, July 14, 2010

Detik Kelahiran Nur Aimey Amanie

Assalamualaikum w.b.t.
Tiba-tiba teringin sangat nak flashback detik kelahiran anakku. Hanya sekadar untuk dijadikan kenangan di masa akan datang. Kerana kehadirannya adalah sesuatu yg dinanti nantikan oleh kami sekeluarga, kehadirannya membawa seribu kemanisan buat kami semua. kehadirannya mengeratkan lagi kasih sayang antara aku dan suami. Syukur alhamdulillah di atas kurniaan yg tak terhingga ini. Terima kasih ya tuhanku kerana mendengar rintihan hati hambamu ini, terima kasih kerana memberi aku peluang untuk menjadi seorang ibu. Terima kasih atas "harta" DuniaAkhirat ini..

09 May 2010 Sunday
Perut aku asyik memulas2 je pagi nie lebih kurang cam senggugut je. kejap2 menegang, kejap2 ok balik. Dalam hati dok ingat mungkin baby dok tendang2 kot kat dalam tuh. kejap2 lagi mukin dah baik. Ingatkan perkara biasa, jadi aku pun kemas umah seperti biasa, yelah hari minggukan. kejutkan abang, pegi market utk bli barang2 dapur. masa kat market pun sama, perut memulas mcm masa kt umah jgk. sekejap ada sekejap ilang. balik je kt umah, aku masak tuk tghari..siap je masak terus aku gtau abang aku nk makan dulu sebab perut aku masuk angin kot sbb tu asyik memulas ja. lepas makan tetap ada rasa yg sama. Aku bagitau abang..terus abang suh call tanya mak. mak kata biasa, anak makin besar dalam perut sbb tu perut menegang. lega bila mak ckap mcm tuh. tp bila aku p tandas nak shi2, tgok2 cm ada darah sket. takutnya..napa ada darah erk..aku semakin resah takut apa2 yg buruk jadi kat bb. Bagitau mak lagi pasal ni, mak suruh aku p hospital. sampai kt hospital, dr check, rupanya jalan dh pun bukak 1cm, terus aku kena tahan kat wad.malam tuh, nurse pindahkan aku ke wad cell labour room, bersebelahan dengan LR. punyalah ketar, ingatkan nak suh aku bersalin dah, tp rupanya dr nak bagi injection utk matangkan paru2 bb dan bagi ubat utk kurangkan contraction. sakit jugak injection tuh. pagi esok pun kena inject skali lagi. malam tu aku xdapat tdo sbb dok dgr org yg bersalin kt LR dok nangis2, jerit2...uiiiiiihhh amat menyeramkan. Apalah nasib aku nanti. moga dipermudahkan segalanya.

10 May 2010 - Monday
pagi ni sekali lagi aku kena injection utk matangkan paru2 bb. Famili aku (mak, tok, lang, adik ct, adk jiha, dik wan) datang lawat aku. keadaan aku masih sama. aku xder la sakit sgt, biasa je. selera makan pun mcm biasa, jgn ckp, nauzubillah weyy..x tolak apa yg ada depan mata. suma aku bedal.;) nurse pesan, jgn kerap sgt berjalan sbb boleh menyebabkan aku cepat bersalin nanti. dokter klu boleh xnak aku bersalin lagi sbb diorg isau takut terjadi apa2 komplikasi kt bb, yelah kan bb masih blom matang lagi masa tuh. Diorang klu boleh nak elakkan la kelahiran pramatang.

11 May 2010 - Tuesday
Hari ni segalanya bermula..abang seperti biasa after keja datang jengok aku. hari2 dia datang xpenah miss. kesian jugak kt dia..mesti letih. tp lagi kesian kat aku ni dok hospital borin ya amat;) bila waktu melawat dh abis, abang pun minta diri la balik dulu. Sempat lagi dia bagitau aku..esok dia akan datang lagi jumpa aku. huhu..

7.30pm contraction makin kerap. tp aku still bleh tahan lagi. masa ni abang dah balik dah. nurse x bagi aku jalan ke mana2 dah. kena baring je kat katil. nanti bila dokter sampai diorang akan check lagi. sebenarnya dari petang tadi aku dah rasa sakit sikit2 tapi aku xbagitau abang pun. sebab sakit yg aku rasa tu sama macam hari2 sebelum ni.

8.00pm
Doktor dah sampai, nurse bawak aku kt 1 bilik utk check bukaan pintu rahim. ada 3org doktor masa tu. suma lelaki, cina dan india. Terasa malu.huhu. kelam kabut diorang suma bila bukaan dh 4cm. aku pun berdebar2 memikirkan apa yg akan terjadi. fuhh suspen jew. doktor suh bawak aku ke cell LR. nurse tolong amik barang keperluan bb n bawak aku ke sana. Nurse suruh aku call suami. Aku dah nk bersalin ke? Seolah-olah tidak percaya. Aku pun call la abang gtau aku akan masuk LR kejap lagi. masa kt cell LR, doktor scan perut aku, tgok ukuran bb. kepala bb memang dah turun. Masa ni aku takut sangat. Masa ni, hanya istifar, selawat dan nama Allah swt saja yg bermain2 dibibirku. Sakit sekejap datang sekejap hilang. Makin lama makin kerap ia datang. tapi aku masih mampu menahan rasa sakit itu. Bila contraction makin kuat, trus diorang bawak aku masuk LR.

9.00pm
Contraction makin kuat dan makin kerap. Abang dah berada disisi aku. Terlihat kerisauan di wajahnya. Tangannya dihulurkan padaku untuk memberi semangat padaku. Bila sakit itu datang, kugenggam erat tangannya. Pertama kali aku melihat suami menangis untukku.. Hati terasa sebak dan terharu. Terima kasih suamiku, sentiasa disampingku dalam apa jua keadaan.

10.30pm
Sakit semakin kuat. owh macam ni rupanya sakit bersalin. Aku tak mampu nak tahan lagi. Kusuruh suami ku panggil doktor. Aku nak painkiller untuk kurangkan rasa sakit itu. Doktor datang, sekali lagi dia check bukaan. Doktor tak dapat beri painkiller sebab katanya jalan sudah buka 7cm, jika diberi juga akan memudaratkan bb. Mereka tak mahu mengambil risiko itu memandangkan bb ku bb premature. Dan aku juga tak sanggup nak membahayakan bb kami. Aku terus bertahan dan bertahan dari rasa sakit itu..Tiada apa yg aku fikirkan ketika itu, hanya mahu anakku selamat.

11.32pm
Akhirnya, permata hati kami selamat dilahirkan. Aku melahirkan bb girl. Kami memang tak pernah tahu jantina bb kami sebelum ini. Masa ni, suami tak ada bersama aku kerana doktor meminta suamiku tunggu di luar di saat2 aku sudah bersedia mahu melahirkan memandangkan anak kami pre-mature. Diorang takut berlaku apa2 komplikasi yg lain. Hati tersentuh mendengar tanggisan pertama bb kami. Tanggisan yg aku tunggu2 dan rindui selama ini. Nurse datang tunjukkan bb padaku.. kecil sangat kecil. cinonet je dia. Hanya 1.35kg.. cute.... Terkilan sangat sebab X sempat nak kiss dia, bb terpaksa dibawa ke wad ICCU immediatelyuntuk bantuan pernafasan. Semoga Allah permudahkan urusan anakku. Semoga anakku sentiasa dilindungi dari segala perkara yg tidak diingini.

12am++
proses menjahit apa yg patut;) pada doktor kutanya keadaan anakku. Anakku dalam keadaan sihat tetapi perlu pemantauan rapi.

1am++
Terasa dahiku di kiss someone. Tertido rupanya aku.. Bila kubuka saja mata, aku nampak suamiku. Tersenyum padaku. Digenggam erat tanganku, dibisikkan padaku "terimakasih sayang". Terasa diri disayangi, terasa diri sangat dihargai. Tiada apa yg kurasakan diwaktu itu melainkan perasaan sangat2 bahagia. Kutanya pada suamiku, sudahkah dia tengok bb kami.. Abang kata dia dah pun tengok bb kat wad iccu..bb ok cuma wat masa skang dia perlukan bantuan oksigen untuk bernafas. Abang suruh aku berehat dulu memandangkan aku keletihan..ya sangat letih..tak sabar rasanya nak pegi jumpa bb esok.
sekian...;)

0 Bisikan Asmara (::